Kako se rešiti „kurjeg oka“ na prirodan način

ŠTA JE KURJE OKO?

Kurje oko je veoma često oboljenje koje nastaje kao posledica tesne i neudobne obuće, visokih potpetica, preuskih i nekvalitetnih čarapa. Tada koža pokušava da se zaštiti i na mestu intezivnog trenja i pritiska zadebljava. Onaj deo stopala koji je najizloženiji pritisku najviše i strada. Tako se kurje oko može pojaviti na tabanu, peti ili na bočnoj strani prsta. Kurje oko formira bolno jezgro koje pritiskom na nerv ispod, izaziva bol i ometanje normalnog hoda.

KAKO SPREČITI NASTANAK KURJEG OKA?

Nastanak kurjeg oka najbolje možemo sprečiti ako nosimo udobnu obuću od prirodnih materijala koja ima dovoljno prostora za prste, kako se ne bi medjusobno pritiskali.Kao što cipele ne smeju biti pretesne, tako ne smeju biti ni preširoke jer će stopalo kliziti i opet će doći do trenja. Izbegavajte uske čarape i ukoliko za to ima potrebe, nosite medicinske uloške za stopala. Redovno održavajte higijenu stopala, a ako imate problema sa znojenjem nogu koristite pudere koji će redukovati znojenje.

kako se resiti kurjeg oka

DA LI TREBA SEĆI KURJE OKO?

Kurje oko nikad ne secite, jer tako samo možete izazvati infekciju. Bolje rešenje je da koristite kamen za pete. Držite noge u mlakoj vodi oko 20 minuta da biste omekšali  kožu.  Zatim laganim potezima skidajte višak kože. Ako se kurje oko nalazi između nožnih prstiju, možete kupiti u apoteci posebne jastučiće za obuću koji će pomoći da se smanji pritisak na bolno mesto.

KAKO LEČITI KURJE OKO?

U lečenju je potrebno prvo uklonti pritisak koji izaziva pojavu kurjeg oka. Kurje oko se uklanja keratolitičkim preparatima. Oni obično sadrze salicilnu kiselinu. Neke biljke deluju keratolitički pa se mogu koristiti. To su: smokva, brsljan, crni luk, čuvarkuća, suvo groždje…

Evo nekoliko prirodnih načina kako ukloniti kurje oči:

  1. Dobro usitniti tri četiri sveža lista bršljana i svako veče stavljati  na kurje oko. Umotati gazom i ostaviti preko noći. Ponavljati desetak dana.
  2. Uzmite jedan list čuvarkuće, izbodite na par mesta i prislonite na kurje oko. Zalepite flasterom. Nosite ceo dan a uveče promenite  list. Ponavljajte 5 dana.
  3. Operite stopala, prepolovite jedno zrno suvog groždja i izrezanu stranu stavite  direktno na kurje oko. Zalepite flasterom. Ponovite više puta dok kurje oko ne otpadne.
  4. Malo suve smokve stavite  direktno na kurje oko. Zalepite flasterom. Ponovite više puta dok kurje oko ne otpadne.
  5. Pomešajte sok od limuna i so pa to stavite na jedan kolut crnog  luka. Flasterom pričvrstite na kurje oko. Ponavljajte 7-8 puta i kurje oko će samo ispasti.
  6. Dva češnja belog luka pomešajte sa kašikom vinskog sirćeta i stavite na kurje oko. Ponavljajte to dvaput dnevno po dva sata.
  7. Mešavinu od tri velike kašike narendane rotkve i korena rena stavite na komad gaze. Bolno mesto premažite uljem pa preko njega stavite gazu sa  mešavinom. Držite na bolnom mestu po dva sata, ujutro i uveče.
  8. Uzmite jednu kafenu kašičicu kozjeg loja (ili svinjske masti ko nema loj) sa 1/2 kašičice salicila. Tu smesu treba dobro promešati, da se dobije smesa nalik slagu.Zatim nogu drzati u toploj vodi da kurje oko omekša, malo ga „otvoriti“ (čačkalicom), i naneti smesu. Staviti flaster. Ponoviti to nekoliko noći zaredom.
  9. Uzeti propolis od pčelara, napraviti kuglicu od njega i staviti na  kurje oko. Zalepiti flasterom dobro i pusti da odstoji 48 sati. Posle toga skinuti, oprati i ponovo stavi. Za 10 – ak dana kurje oko nestane sa sve korenom.  Ne kvasiti zavijeno mesto i dobro ga zalepiti da vazduh ne prolazi do propolisa.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts