uticaj crtanih filmova

Filmovi i njihov uticaj na naše društvo

Uticaj filmova na društvo

Filmovi su postali sastavni deo savremenog društva. Gotovo da je nemoguće zamisliti današnje društvo bez filmske industrije. Sa napretkom tehnologije, sve je više publike u bioskopima, a nažačost sve manje u pozorištima. Došlo je takvo vreme da se dobrom zabavom smatra odlazak u neki bolji, savremeniji bioskop.

Pretpostavlja se da je to zbog velikog izbora filmova i novih tehnloških mogućnosti, poput 2D ili 3D tehnologije.

uticaj crtanih filmova

Tako film utiče na ljude, i pozitivno i negativno, ali svakako ima važan uticaj u savremenom društvu. Filmovi pomažu u širenju propagande i vrlo su uspešni u tome. Recimo, ako je u filmu prikazan neki novi model automobila, vrlo je verovatno da će upravo taj automobil postati popularniji posle prikazivanja filma. Ili, pak određena vrsta hrane ili nekog proizvoda. Upravo zato mnogi proizvožači koriste filmsku industriju kako bi poboljšali prodaju svojih proizvoda. Zato se nekoliko sekundi korišćenja filmskog materijala u tu svrhu, smatra odličnim marketinškim trikom i dokazano je dobar za sve proizvožače. Jer na taj način bude znatiželju kod gledalaca, odnosno potrošača.

Uz to, filmovi imaju uticaja na psihologiju gledalaca. Gledaoci budno prate glavne likove i njihov način ponašanja, oblačenja i slično, pa shodno tome, nekada prihvate taj model ponašanja i u svom životu. Ili, pak počnu da se oblače kao glavni likovi nekog filma.

Filmovi pomažu i u sticanju novih znanja, recimo o : novim kulturama, različitim društveno-političkim događajima, stvaranju svesti o nekim bolestima i slično.

Filmska industrija igra pozitivnu ulogu u društvu i u tom smislu što zapošljava veliki broj ljudi.

Dakle, film ima puno uticaja na današnje društvo u celini, i pozitivnih i negativnih. Ali, jedno je sigurno, nema osobe koja ne voli da bar na kratko uđe u svet filma i pobegne od svakodnevnih obaveza i stresa koji uz njih dolazi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts