Narodni lek za katarakte i glaukom

prirodni lek za katarakte i glaukom


Pretpostavlja se da glaukom, u narodu poznat kao zelena mrena, zapravo potiče od oštećenja bubrega. Ova bolest je uglavnom propraćena bolovima u zglobovima i reumatskim bolovima. Ali i za nju postoji lek u Narodnoj medicini.

Potrebno je napraviti mešavinu od istih delova:

– koprive (lat. Urtica dioica)
– razgona (lat. Veronica officinalis)
– nevena (lat. Calendula officinalis)
– rastavića (lat. Equisetum arvense)

Od ovako dobijene mešavine treba kuvati čaj i to 2-3 šolje. Čaj se priprema tako što se 1 mala kašika mešavine prelije sa 250 ml vode i ostavi kratko da odstoji. Valjalo bi u svaku šolju dodati po 1 kašičicu „Šveden bitera“. A da što pre nastupilo ozdravljenje, preporučuje se da se koriste sveže biljke.

Kod glaukoma je važno koristiti i sedeće kupke od rastavića (lat. Equisetum arvense). Kako bubreg koji ima poremećen rad prenosi pritisak nagore, događa se da se poveća očni pritisak. A kupke od rastavića, između ostalog snižavaju povišeni očni pritisak. Često se događa da se već u toku kupanja snizi očni pritisak. Za jednu sedeću kupku potrebno je 100 gr osušenog rastavića (tj. oko pola kofe svežeg). Naliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan ugrejati, procediti i dodati vodi za kupanje. Sedeti u tako pripremljenoj kupki 20-1k minuta. Za vreme kupanja dodavati toplu vodu, kako bi se održavala temperatura. Važno je da tokom kupanja, voda pokriva bubrege, ali da je srce izvan vode. Posle kupanja se ne brisati, već obući bade mantil i još jedan sat se pariti u prethodno zagrejanom krevetu. Istu vodu, zagrejanu treba koristiti još dve večeri.

Korisna je i parna kupka za oči, za koju je potrebno sledeće:

– 20 gr vidove trave (lat. Euphrasia officinalis),
– 20 gr valerijane (lat. Valeriana officinalis),
– 10 gr. vrbene (lat. Verbena officinalis),
– 30 gr zove –cveta (lat. Sambucus nigra) i
– 20 gr. kamilice (lat. Chamomilla).

Sve biljke dobro izmešati. Zatim 5 velikih ravnih kašika mešavine popariti sa ½ litre belog vina, zagrejanog do temperature ključanja. Para treba da deluje na zatvorene oči. Vino možete slobodno staviti u flašu i sa manjom količinom svaki put pripremati svežu parnu kupku.

Da bi nestali bolovi iz očiju, koji često prate glaukom, valjalo bi na zatvorene oči, jednom u toku dana staviti vatice navlažene „Šveden biterom“.

Kada je reč o blesti u narodu poznatoj kao siva mrena, odnosno katarakta, valjalo bi više puta u toku dana mazati „Šveden biter“ na očne kapke. Takođe i čaj od rude (lat. Chelidonium majus) korišćen spolja, tj za ispiranje pomaže kod nestanka katarakte. Čaj se priprema tako što se 1 kašičica bilje prelije sa 250 ml proključale vode i ostavi da kratko odstoji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts