Zašto muškarci plaču manje od žena?

U životu isplačemo oko šezdeset litara suza. U ukupnom broju litara, više je ženskih suza, što nas navodi na priču o stereotipima u očekivanjima prema muškarcima. Od jačeg pola plač se ne očekuje i za mnoge predstavlja izražavanje slabosti, što je u tradicionalnom društvu potpuno neželjena osobina jednog oca, brata, dečka, supruga…

Žene takodje plaču četiri puta duže nego muškarci, a sastav suza tokom godina se menja. Sa godinama se menja njihov hemijski sastav, količina soli… Zanimljivo je da se sastav suza prolivenih iz tuge razlikuje od sastava suza radosnica.

Razlozi ovolikih razlika izmedju plakanja kod muškaraca i žena su različiti, ali uglanvom se svode na tradiciju i prihvatljive modele očekivanog ponašanja.

Tako na primer, slučajno  sećanje na davnu uspomenu ili serija sa tužnim krajem, lako će ženi naterati suze u oči. Muškarci pak plaču, kad sebi to dozvole, zbog ličnog neuspeha, gubitka drage osobe ili zbog sažaljenja i saosećanja.

zasto muskarci ne placu

Do puberteta, oba pola su jednaka po suzama

Činjenica je da do puberteta  ečaci i devojčice jednako često plaču. Sa razvojem i ozbiljnošću, ovo se drastično menja pa žene u suzama preuzimaju primat. Jedna od prvih lekcija koju dečaci uče još dok su mali jeste da je plakati u redu, ali samo za devojčice. Kasnije, sve je već stvar naučenog, usvojenog, prihvaćenog obrasca ponašanja.

Ipak postoje muškarci koji se neće libiti da zaplaču bez obzira na to da li su sami ili u društvu. S druge strane postoje oni koji će se neverovatnom brzinom skloniti od osećanja koje ih može dovesti u rizik da zaplaču. Oni su mnogo brojniji, i dalje.

Interesantno razmotriti razlog uzdržavanja od suza. Da li je to stid od drugih muškaraca, ili stid od žena koje bi muškarca videle kako plaču?

Žene muške suze mogu doživeti kao kompliment, kao  znak partnerovih emocija ili kao potvrdu sopstvene dominacije. Medjutim ima onih koje će muški plač shvatiti  kao slabost i poniženje, što je opet ponašanje koje je žena još kao dete usvojila iz okoline ili porodice.

Izvinjenje zbog muških suza

Za razliku od dobrih prijateljica koje imaju privilegiju da se jedna pred drugom isplaču i tako malo smanje svoje muke, situacija u kojoj jedan muškarac plače, a drugi ga teši, prava je retkost. Ovo će u najvećem broju slučajeva biti ocenjeno kao nedolično ponašanje ili biti izvrgnuto ruglu, pa će se muškarci često i izvinjavati zbog svojih suza.

Dobro je poznato da je uzdržavanje od pokazivanja emocija, znači i od prolivanja suza, štetno prvenstveno po psihičko zdravlje. Muškarci su na žalost, uskraćeni za ovakav vid olakšanja, a potiskivanje tuge i gomilanje emocija kao i suzdržavanje od plača, može nositi negativne posledice koje na površinu mogu izroniti mnogo kasnije u životu.

Sve ove situacije dovode do daljih posledica u ponašanju a ovoga puta sa negativnom stranom po žene. Postoji nešto što se zove: varljive, veštačke ženske suze kojima se ne veruje!  Objašnjenje leži u potenciranju razlika izmedju muških i ženskih suza.

Kada muškarac plače skoro nikada se ne dovodi u pitanje iskrenost njegovih emocija. Jer on je suzama već “izneverio sebe”. Podrazumeva se da je za to imato jako valjan  razlog.

Žene se, pak lakše rasplaču. Mnogi misle, kad god to požele, žene će pustiti suzu! Ali nije baš tako, nisu sve žene tako dobre glumice, ne žele sve da svoje suze koriste kao oružje u zloupotrebi muških osećanja, tako da nema pravila, bar kad su fabrikovane suze u pitanju.

Kad su suze uopšte u pitanju, isplačite se svi, kad god osetite potrebu, jer, biće Vam lakše!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts