Kakve treba da su saksije za cveće

najbolje-saksije-za-cveceZa cveće su najbolje negleđosane saksije od zemlje. Jer su njihovi zidovi porozei te omoguća|vaju provetravanje zemlje, što je neotghodno za normalni razvitak podzemnih organa biljke.

Dno saksije mora imati otvor za oticanje suvinše vode kad se cveće zaliva odozgo. No, pogrešno bi bilo da se dozvoli da ova voda slobodno otiče, jer se u njoj nalaze hranljivi sastojci, koje je ona isprala iz zemlje. Zato je i potrebno da ispod svake saksije stoji tanjirić, takozvana podloška. Kad se Saksija c podloška zemlja u saksiji prosuši ona će postepeno upiti svu vodu iz tanjirića, a s njom i hranljive sastojke, tako da ovi neće biti izgubljeni.

Pored toga podloška služi za zalivanje cveća odozdo,, što je vrlo praktično;, jer se izbegava ispiranje zemlje, do čega obavezno dolazi kad se cveće obilnije zaliva odozgo. Sem toga, kad je vazduh suv i vruć, a podloška je puna, voda će iz nje isparavati tako da biljke neće patiti ni od vazdušne suše. Ovo je naročito važno za biljke koje zahtevaju mnogo vlage, zato kod njih podloške treba uvek da budu pune vode.

Biljke velikog uzrasta,, kao što su, na imer, lijander, datura, mirta i druge, zahtevaju sudove odgovarajuće veličine, jer je njihov korenov sistem razvijen pa zahteva više prostora i zemlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts