Euforbija

Euforbija cveće – održavanje i nega

Euforbija mlečika – Rasprostranjena je po svim delovima sveta, a naročito po srednjoj i južnoj Evropi. Mada ih ima dosta i kao korova ipak se mnoge gaje i kao ukrasno cveće po sobama. U Africi ih ima mnogo vrsta veoma sličnih kaktusima, tako da se oblikom skoro ne raz likuju od njih, a često se njima i zamenjuju.

Da bi se tačno utvrdilo šta je kaktus, a šta euforbija mlečika, biljka se malo ubode tankom iglom a ako se pojari beo sok, onda je to mlečika. Treba paziti da sok ne dođe u dodir s kakvom ranom, jer je otrovan. Mlečika ima značaja i za privredu, npr. Za dobijanje kaučuka itd.

Euforbija splendens – Euphorbia splendens (Madagaskar). Zadebljale grančice su obrasle mnogim velikim trnovima, iz pazuha ređih manjih listova ovalnog oblika izbjaju stabljičice s omanjom cvasti od nekoliko cvetića veoma lepe crvene boje sa po dva krunična listića. U zimu i pro leće je lepo videti ovo čudno bilje načičkano crvenim cvetićima na mrkim račvastim skoro golim grančicama. Zimi joj prija svetlo toplo mesto (12—15° S) , s tim da se. umereno zaliva. A leti se iznosi napolje, na jako sunce. Kada se otkine, grančica pelcer se zamoči začas u hladau vodu (kao i za sve euforbije) , da se sok, mleko brzo usiri da ne iscuri, i ostavi nekoliko dana da ožiljak zaraste, pa se potom pelcuje, odnosno stavi u zemlju. Raste veoma sporo. Presasadjuje se svake 2—3 godine u jaku zemlju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts