Najlepše baštensko cveće

Najlepše cveće za vrt i baštu

Kada je proleće na pragu pravo je vreme da razmišljate o uredjenju bašte. Posadite najlepše baštensko cveće i kombinujte ga na najraznovrsnije načine da biste dobili očaravajuće dokorisan vrt.

Ukrasite obode baštenskih stazica ružama, obogatite leje cvetovima dragoljuba ili lalama, posadite japanske šumarice… Mogućnosti uklapanja su neograničene i pustite mašti na volju.

Hortenzije – baštensko cveće

najlepse bastensko cvece hortenzija

Hortenzije je najbolje da posadite  na polusenovita i vlažna mesta u vrtu.

Njeni ukrasni grmovi, veličine i do 1,5 metara , obogatiće vrt upadljivim cvetovima u beloj, plavoj, ružičastoj ili bledozelenoj boji. U proleće s početkom vegetacije, nadjite im odgovarajuću poziciju i redovno ih prihranjujte I zalivajte. Interesantno je da na boju cvetova možete sami uticati.

Što je tlo kiselije, cvetovi će biti plavi, a kako je kiselost u tlu smanjena, boja cvetova će biti svetlija ili ružičasta.

Lale (tulipani)

najlepse bastensko cvece lale

Lukovice lala koje ste posadili u septembru ili oktobru, sada će vam vratiti vaš trud. Ukombinujte razne sorte lala za jači utisak. Sadite one sitnije u grupama, a krupnije klasične sorte pojedinačno. Izbor boja cvetova je neograničen, pa su zato tulipani medju najpopularnijim baštenskim cvećem.

Vrlo rano će vas obradovati cvetovima sa oblim laticama, ili zvezdastim i blago nazubljenim.

Ruže – baštensko cveće

najlepse-bastensko-cvece-ruze

Retko koja bašta se može zasmisliti bez ruža. Ruže su klasika i prosto su nezaobilazne u dekoraciji vrtova.

Sadite ih na razdaljini od oko 40 cm. Kada narastu redovno ih orezujte da biste podstakli lep oblik biljke.

Prihranom za cvetne biljke omogućićete bogate cvetove i produžiti period cvetanja. Kombinujte crvene I žute ruže, sitnije i krupnije sorte. Zanimljiva je i kombinacija ružičastih i belih ruža sa šarama na ivicama bogatih cvetova.

Dragoljub – baštensko cveće

najlepse bastensko cvece dragoljub

Dragoljub je pravi ukras vrtova. Sa visinom od oko 15 cm. ova jednogodišnja zeljasta biljka sa okruglim listovima koji su prošarani žilicama  daće cvetove u najraznovrsnijim bojama sa opojnim mirisom.

Očekujte cvetove u jarkim oranž nijansama, sa prugastim šarama, roze boji ili one koji su šareni, u više boja.

Cvetovi mogu biti prosti ili slojeviti. Dragoljub vodi poreklo iz države Peru, Kolumbije i Ekvadora. Neke posebne vrste koje rastu znatno više – I do nekoliko metara, mogu vam posebno ukrasiti vrt.

Izaberite izmedju grmolikih vrsta i penjačica koje su pogodne za uzgoj uz potpore, rešetkice, kočiće…

Dragoljub cveta tokom juna ili jula, nekad i do oktobra, pa ćete dugo uživati u njegovim lepotama.

Zumbul – baštensko cveće

najlepse bastensko cvece zumbul

Zumbul je nezaobilazan u rano proleće kada će baštom širiti divan miris. Možete ga držati I u saksijama koje ćete po lepom vremenu postaviti po obodima staza u bašti.

Razlikujemo dve vrste zumbula: Rimski zumbul koji ima retke cvetove, ali vrlo jak miris i obično cveta u beloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji i Holandski zumbul, koji se odlikuje gusto zbijenim cvetovima u beloj, bež, roze, crvenoj ili ljubičastoj boji. Za ulepšavanje vrta, možete kombinovati ove dve vrste.

Od svog cveća koje negujete u vrtu, zumbul će vas prvi obradovati jer cveta jako rano, kad se ostao cveće tek polako budi ili ima tek pupoljke.

Japanske šumarice

najlepse bastensko cvece japanske sumarice

Anemone ili japanske šumarice su još uvek retkost u domaćim baštama, ali to nije razlog da odustanete od ovog predivnog cveća. Anemone su poznate po cveću vedrih boja koje će dvorište krasiti iz senovitih mesta koje im najviše prija da bi se dobro razvijale I dale bogate cvetove.

Anemone cvetaju u bojama od ružičaste i bele, preko ljubiičaste, plave, pa sve do žutih nijansi.  Postoje dve osnovne vrste anemona: prolećne anemone koje cvetaju u proleće i leto, i jesenje, koje cvetaju i u oktobru.

Najbolje je da ih smestite ispod drveta, pored žbunja ili neke druge malo veće biljke u bašti.

Erika – baštensko cveće

najlepse-bastensko-cvece-erika

Erika je zimzelena ukrasna biljka, koja će vašem vrtu uvek obezbedjivati svežinu I zelenilo.

Postoje dve osnovne vrste – Erika Gracilis, koja cveta u jesen sa roze ili belim cvetovima I Erika Hiemalis, koja cveta u zimu za cvetovima ružičasto-bele boje.

Cvetovi erike su zvonasti I prija im malo veća temperatura pa ćete u njima uživati po lepom prolećnom I letnjem vremenu.

U Srbiji se često gaji sorta “Erika karnea”, koja može uspešno da prezimi napolju.

To je mala žbunasta biljka, visine od 10 do 30 cm. sa dekorativnim listovima sa oblikom iglica. Cvetovi su rasporedjeni u cvasti. Može cvetti I pod snegom ako ste izabrali sortu kojoj pogoduju hladnija staništa.

Ova biljka potiče iz Južne Afrike, ali neke  samonikle vrste mogu se naći na području Evrope.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts