Lav Jašin

Lav-JasinLav Jašin, jedan od najboljih golmana svih vremena. Čuvao je mrežu moskonskog Dinama i reprezentacije Sovjetskog Saveza. Učestvovao je na tri Svetska prvenstva, 1958, 1962 i 1966. Bio je član reprezentacije koja je 1956. Trijumfovala na Olimpijadi u Melburnu i selekcije koja je 1960. Pobedila na prvom Kupu nacija (šampionat Eprope). Biran je i u najbolju selekciju sveta. A na šampionatu 1966. U Engleskoj promovisan je u najboljeg golmana Mundijala.

Odlikopao se odličnom procenom situacije. Dobrim predvidjanjem poteza protivnika i postavljanjem na “liniju šuta” zaustavljao je i naizgled neodbranjive udarce. Iako atletske građe, korpulentan i snažan, zadržao je gipkost i brzinu refleksa. Upravo zahvaljujući njegovim čudesnim internencijama, selekcija Sovjetskog Saveza beležila je zapažene rezultate na velikim takmičenjima.

Dres reprezentacije Sovjetskog Saveza nosio je 22. Godine, u periodu između 1948. I 1970. Po okončalju karijere posvetio se podučavanju talentovanih golmana. Teška bolest narušila mu je zdranl. Pa su lekari morali da mu amputiraju nogu. Preminuo je 1986. Nije, međutim zaboravljen. Na Mundijalima trofej koji se dodeljuje najboljim golmanima šampionata nosi ime “Lav Jašin’.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts