Doček Nove godine u Pragu

Zlatni Prag…Magični grad sa stotinu tornjeva… Grad možda najveće istorijske vrednosti na tlu Evrope…

Glavni grad Češke, ujedno je i njen najveći i najvažniji privredni, ekonomski i kulturni centar. Staro jezgro grada, inače izuzetno dobro očuvano, nalazi se pod zaštitom UNESKO-a.

Ako treba da vas posavetujemo šta treba videti u gradu, odgovor je jednostavan: sve! Naravno, ukoliko imate dovoljno vremena. Svakako, koji god deo grada da posetite, jedno je sigurno: neće vas ostaviti ravnodušnim.

Docek-Nove-godine-u-Pragu

Najlepšim delom grada smatra se njegov Stari deo. Na trgu Starometske Namesti nalazi se Gradska većnica, a na njenom južnom zidu čuveni stronomski sat, još iz doba srednjeg veka. Ako se već nađete tamo, sačekajte pun sat, kako biste čuli sat i videli figure 12 apostola.

Građevina koja spaja stari deo grada i praški zamak, jeste nadaleko čuven Most zaljubljenih (odnosno Karlov most ili Most umetnika). Most ima 3 kule i ukrašen je sa 30 baroknih statua. Ukupne je dužine nešto više od 500 metara (515 metara), a širok oko 10 metara. Posebnu draž ovom mostu daju ulični pevači, svirači i različiti umetnici, kao i promoteri koncerata klasične muzike, koji su obučeni u kostime iz Mocartovog doba.

Najveći zamak na svetu, dvorac Hradčani se nalazi u blizini centra grada. A u njeegovoj blizini je i nekoliko muzeja, između ostalih: Muzej igračaka, Galerija praškog zamka, kao i Nacionalna galerija, koja čuva kolekciju češke barokne umetnosti.

Kada ste već u Pragu, valjalo bi da posetite: crkvu u kojoj je Mocart svirao orgulje (cvrkva sv. Mikulaše), Smetanin muzej, Dvoržakovu palatu, Muhin muzej, Jevrejsku četvrt…

A ono što bi svakako trebalo doživeti barem jednom u životu, jeste doček Nove godine u Zlatnom gradu…
Mnoge agencije iz Srbije organizuju putovanje sa dočeko Nove godine. Neke od njih nude organizovani doček u nekom praškom restoranu, a neke nude odlazak na glavni gradski trg…Ukoliko zaista želite da oetite pravi duh Praga, naš savet je da se odlučite za drugu varijantu i odete sa prosečnim Česima na gradski trg… Uživaćete sigurno u lepoti novogodišnjeg vatrometa i nezaobilaznom češkom pivu…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts