Treće svetsko prvenstvo 1938 u Francuskoj

Treće Svetsko prvenstvo održano je u Francuskoj od 4. do 19. Jula 1938. Prvi put, odlukom FIFA, svetski šampion i domaćin prvenstva stekli su mogućnost da bez kvalifikadžija učestvuju na završnom turniru. Preostalih 14 selekcija moralo je da prođe kroz “filter” eliminacionih borbi.

U kvalifikacijama je učestvovalo 25 reprezentativaca podeljenih u osam grupa, da bi vizu za Franuusku stekli Brazil, Čehoslovačka, Nemačka, Mađaska, Kuba, Rumunija, Švedska, Holandska istočna Indija, Švajcarska, Holandija, Poljska, Belgija, Norveška i Austrija.

Trece-svetsko-prvenstvo-1938-u-Francuskoj

Zajedno sa domaćinom Francuskom i svetskim šampionima Italijanima ukupan broj učesnika trećeg Mundijala zaključen je na 16. Međutim, neposredno pred početak turnira Austrija je, zbog upada nemačke armije na njeno tlo i pripajanja Hitlerovom rajhu otkazala učešće. Nemcima to nije smetalo da u svoju reprezentaciju uvrste četvoricu igrača iz austrijskog nacionalnog tima i pošalju ih u Francusku.

Favoriti za osvajanje “zlatne boginje” bili su Italijani. Ne samo zato što su u Francusku došli sa oreolom svetskih šamiiona, već i zbog toga što je selektor Vitorio Poco formirao novi, snažni tim predvođen Meacom i Ferarijem koji su učestvovali u trijumfu ostvarenom četiri godine ranije. Prva zvezda“azura” bio je golgeter Silvio Piola. Imao je samo 21 godinu i reputauiju jednog od najboljih igrača na Starom kontinentu…

Čehoslovačku, vicešamniona sveta, u Franuusku je doveo legendarni golman Planička, međutim, ovom timu nisu davane šanse da reprizira podvig iz 1934. Brazil je ponovo stigao sa mađioničarem Leonidasom i velikim ambiuijama. Konačno, još jedino Mađari su mogli da se pohvale kako u svojim redovima imaju asa svetskog formata, golgetera Žengelera.

Izostanak velikih zvezda toga doba učinio je da treći Mundijal ostane upamćen po nesvakidašnjoj ujednačenosti reprezentacija. U prvom krugu takmičenja od osam utakmica čak četiri su odlučene tek nakon produžetaka, a dve su morale biti ponovljene jer ni posle 120 minuta igre nije bilo pobednika.

Na trećem Mundijalu nastavljena je tradicija da završni turnir počne iznenađenjima. U Francuskoj akteri najveće senzacije bili su  Švajcarci. U duelu sa Nemcima slovili su za potpune autsajdere, međutim, nisu želeli da bez borbe polože oružje pred trećeplasiranima iz Italije 1934. Nadobudni Nemci nisu ih shvatili kao ozbiljne rivale, pa čudom nisu mogli da se načude kad je posle velike borbe i nakon dva produžetka rezultat ostao nerešen 1: 1, da bi već sledećeg dana poniženi porazom 2: 4 spakovali kofere i vratili se kući strepeći da li će po kazni morati da zaduže uniformu Trećeg rajha.

Svetski šampioni Italijani uspeli su tek u produžecima da primoraju Norvežane da obustave otpor, spasivši čast svetskih prvaka.

Svaki šampionat sveta iznedri utakmiuu o kojoj se kasnije govori kao antologijskoj. Na Mundijalu 1938. Bio je to duel Brazila i Pljske. Odigran jula u Strazburu.

Dramu ništa nije nagoveštavalo. Očekivalo se da će Brazili odlučujuću prednost doneti Leonidas i već na kraju prvog poluvremena južnoamerikanci su vodili 3: 1. U toku pauze na Strazbur se sručila provala oblaka, te je sudija Ekling bio prinuđen da sačeka da priroda smiri strasti. Teren se pretvorio u močvaru, što Brazilcima nije odgovaralo. Leonidas je čak pokušao da skine kopačke i bosonog nastavi utakmicu, ali arbitar iz Švedske nije mu dozvolio takvu ekstravaganciju.

Poljacima su novi uslovi više odgovarali i za samo 20 minuta strelac prvog gola, Vilmovski, još dva puta je zatresao mrežu i rezultat poravnao na 3: 3 – Brazil je ubrzo ponovo došao u vođstvo, ali nekoliko sekundi pre kraja meča Vilmovski je još jednom izjednačio 4: 4!

U produžecima najzad se razigrao Leonidas i sa dva gola“kariokama” obezbedio ubedljivih 6: 4. Vilmovski se, ipak, nije predavao. Uspeo je da i peti put pogodi mrežu Brazila i smanji na 5: 6, ali to je bilo sve. Nije mogao da postigne više golova nego što je odbrana reprezentacije Poljske mogla da primi.

U četvrtfinalu sve je proteklo prema očekivanjima. Italijani su lako nadigrali Francusku. Šveđani su deklasirali Kubu, a Mađari najavili stvaranje velikog tima pobedom nad Švajcarskom. Jedino su Brazilci odigrali novu “istorijsku utakmicu”.

Protivnik Brazila u četvrtfinalu, 12. Jula u Bordou, bila je Čehoslovačka: duel najboljeg igrača – Aeonidasa, i najboljeg golmana sveta – Planičke. Pobednika, međutim, nije bilo. Posle 90 minuta igre 1: 1.“Crni dijamant” Leonidas doveo je Brazil u vođstvo. A Čehoslovaci su izjednačili golom sa bele tačke. Strlac je bio Najedli, tragičar finala 1934. U nastavku se igralo “spuštenog garda”. Golmani su bili na mukama, ali uspevali su da odole svim napadima, posebno Planička koji se nalazio pod baražnom vatrom Brazilaca. Velikog golmana zadesio je međutim težak peh. Na samom početku prvog produžetka, prilikom jedne intervenuije, osetio je snažan bol u ruci: napukla je kost. Planička je ipak odbio da napusti gol i čuvao je mrežu do kraja meča! Uspešno, ostalo je 1: 1.

Prema propozicijama, nova utakmica odigrana je dva dana kasnije. Ali, bez Planičke. Slomljena ruka prekinula je blistavu karijeru legendarnog golmana. Nikad više nije odigrao nijedan meč! Brazil je to umeo da iskoristi i pobedi sa 2: 1.

Brazilci su u Francuskoj odigrali najuzbudljivije utakmice i prikazali najatraktivniju igru. Italijani nisu bili tako ubedljivi, ali uspeh im je donosio novi sistem igre, takozvani“dabl ve“ SZ—2—3—2). Zato je duel ovih selekuija u polufinalu izazvao veliku pažnju. Stadion u Marseju bio je krcat.

Brazilci su bili uvereni da su favoriti i da će upravo pobedom nad svetskim šampionima dokazati da su dostojni“zlatne boginje”. Koliko su bili sigurni u trijumf) pokazali su odlukom da“azurima“ suprostave tim bez Leonidasa, kako bi se odmorio za finale. Italijani su brazilskoj virtuoznoj tehnici parirali oštrom igrom. Grubim startovima nametnuli su svoj tempo i uspeli da povedu 2: 0. Sve što su Brazilci učinili bio je počasni gol.

U drugom polufinalu Mađari su lako nadigrali Šveđane…
Finale nije upamćeno po dramatičnim preokretima. Iskusni Italijani umeli su da rutinski okončaju borbu za trofej. Na žalost, ostala je zapisana izjava mađarskog kapitena Šarošija u kojoj se samom Bogu zahvaljivao što je Italija pobedila. Šaroši je uveravao da je italijanski diktator Benito Musolini naredio reprezentativcima“azura” da“pobede ili umru”. Da je Italija izgubila finale, igrače bi tvrdio je Mađar zadesila teška kazna diktatora koji je voleo fudbal.“Spasili smo jedanaest mladih života” konstatovao je Šaroši i sportski Italijanima čestitao, ipak, zaslužen uspeh.

FINALE

Italija — Mađarska 4: 2 (3: 1)
Pariz, 19. Juna. Gledalaua 45 000. Sudija Kapdevil /Francuska/ Strelci: 1: 0 Kolauzi /6/, 1: 1 P. Titkoš /8/, 2: 1 Piola /19/, 3: 1 Ko – lauzi /35/, 3: 2 Šaroši /70/, 4: 2 Piola /82/

ITALIJA: Olivijeri, Foni, Rava, Serantoni, Andreolo,
Lokateli, Biavati, Meaua, Piola, Ferari, Kolausi. Selektor Vitorio Pouo.

MADJARSKA: Sabo, Polgar, Biro, Salaj, Sič, Lazar, Šaš, VInce, Šaroši, Žengeler, TItkoš.

LISTA STRELACA
8 – Leonidas /Brazil/,
7 – Žengeler /Mađarska/,
4 – Piola /Italija/, Šaroši /Mađarska/, Vilimovski /Poljska/.
3 – Kolausi /Italija/, Veterstrom /Švedska/,
2 – Romeo /Brazil/, Niberg /Švedska/, Abeglen /Švajuarska/.
1 – Perasio /Brazil/, Nikolas /Franuuska/, Makina /Kuba/, Dobai /Rumunija/, Jakobson /Švedska/, Nejdeli /Čehoslovačka/, Čikoš /Mađarska/,
1 – Isemborg /Belgija/, Roberto /Brazil/, Gaučel, Henemaš /Ne – mačka/, Naiserer, Veinante /Franuuska/, Ferari, Meaua /Italija/, Sko – ro. Sosa, Tunai /Kuba/, Brustad /Norveška/, Piontek /Poljska/, Bartaki, Kovači /Rumunija/, X. Anderson, Keler /Švedska/, Bikel, Valašek /Švajuarska/, Bouuek, Kopeuki, Kostalek /Čehoslovačka/, Kohut, Toldi /Mađarska/.

Leonidas da Silia
Leonidas da Silva proglašen je za prvog asa Mundijala u Francuskoj 1938. Istakao se mađioničarskim trikovima sa loptom kojima je oduševljavao publiku, a ostao je posebno upamćen kao tvorcu atraktivnih“makaziua”. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 24 utakmice i postigao 25 golova, čime je postavio svojevrsan svetski rekord. Bio je jedan od pionira brazilskih pečalbara, jer je kao profesionalac svoju veštinu unovčio u urugvajskom Peljarolu. Najbolji je strelac šampionata u Francuskoj 1938.

Jugoslavija eliminisana od Poljske
U kvalifikacijama za svetski šampionat u Francuskoj 1938. Jugoslavija se takmičila u Drugoj grupi.

“Plavi” su igrali dva meča sa Poljskom. Prva utakmica odigrana je u Varšavi 10. Oktobra 1937, a slavili su Poljaci sa ubedljivih 4: 0.

Revanš je odigran u Beogradu 3. Aprila 1938. Jugoslavija je pobedila sa 1: 0, što nije bilo dovoljno da otputuje na završni turnir u Francuskoj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts