Kako negovati nokte?

Nokti su odraz urednosti, ne samo kod žena već i kod muškaraca. Iako se nekima čini da se ne primećuje, treba povesti računa i redovno ih čistiti, skraćivati i oblikovati, a nije loše ni imati kremu za ruke i nokte koja će vam dodatno pomoći oko nege. Dakle i noktima je potrebna vaša pažnja.

PRIBOR ZA DUGE NOKTE. KAKO NEGOVATI DUGE NOKTE? KAKO SPREČITI LOMLJENJE NOKTIJU?

Svako treba da ima pribor za nokte, a dame i, bar jednu, dobru turpiju, pogotovo ukoliko vole duge nokte. Svaki neka bude približno iste dužine. Ako vam se slomi jedan, to se može istolerisati, ali ako slomite dva ili više, sve ih skratite, jer će vizuelno biti ruzni. Ukoliko rešite da pustite nokte, valjalo bi da ih skroz skratite za početak i trudite se da ih negujete. Najbolje je kupiti odmah jedan providan lak i redovno ih mazati, jer će ih lak učvrstiti i tako smanjiti rizik od lomljenja. Vremenom, kako rastu, turpijajte ih kako bi imali pravilniji oblik.

kako negovati nokte

KOJI LAK ZA NOKTE DA KORISTIM ?

Od lakova  najviše preporučujemo već pomenuti, providni, koji i hrani nokte, i daje im sjaj. Za razliku od drugih, ne primećuje se ako se vrhovi ogule, tako da ćete manje vremena i pažnje posvećivati lakiranju, nego kada nokte nalakirate nekim lakom u boji. Kupite i kremu za nokte i mažite je svaki put kada acetonom skidate lak, a dobra je i protiv zanoktica. Generalno, neutralne i nežne boje koje nisu napadne,  najbolje su za ,,svaki dan“ – školu, posao i slično. Jarke boje se najčešće koriste za večernje izlaske. U principu sa lakovima je kao i sa šminkom, neke laganije boje se koriste za dnevne varijante.

Ne može se reći da loš lak šteti vašim noktima ali razlika se oseća jer se jeftiniji lakovi brže gule i sporije suše. Solidni lakovi koštaju između dvesta i četristo dinara, a kako nije u pitanju nešto što se mnogo troši ili se kupuje svakodnevno, toliko novca možete da izdvojite za sebe, naravno ukoliko volite da se malo posvetite i lepoti vaših noktiju.

Kako odabrati lak za nokte?
Kako odabrati lak za nokte?

GELOVI ZA NOKTE. KAKO SKINUTI GEL ZA NOKTE?

Verovatno ne postoji žena koja nije odolela takozvanom ,,frenču“ i šarenim gelovima koje stavljaju kozmetičari. Ako se odlučite da kod kozmetičara ulepšate svoje nokte po prvi put, imajte na umu posledice. Ukoliko redovno idete na tretmane, budite spremni na trošak koji snose korekcije, koje ćete morati da radite na, od prilike, svakih dvadesetak dana, u zavisnosti od sposobnosti vašeg kozmetičara i kvaliteta gela. Ako rešite da ulpšate nokte samo jednom a posle skinete gel, znajte da se gelovi skidaju isključivo turpijanjem, pa će vam posle takvog tretmana nokti biti tanki kao list papira, što može biti i bolno u nekim trenucima, a noktima treba i do mesec dana da se oporave.

Šta treba da znate ako želite da stavite gel na nokte?
Šta treba da znate ako želite da stavite gel na nokte?

GRICKANJE NOKTIJU. KAKO SE REŠITI GRICKANJA NOKTIJU?

Ukoliko imate problema sa ružnom navikom da grickate nokte, upravo su gelovi najbolji način da se rešite, bar na neko vreme, ove zavisnosti. Mnoge žene stavljaju gel ili veštačke nokte jer, ne samo da lepo izgledaju, nego i pomažu da se vremenom odviknete od grickanja noktiju. Ova navika je znak nervoze, a smirivanje možete rešiti i nekim drugim radnjama, npr kupite meku gumenu lopticu ( u pet šopovima prodaju takve za male pse ) pa probajte da lečite stres sa njom a nokte ostavite na miru.

KAKO ZALEČITI ZANOKTICE?

Zanoktice se obično iznenada  pojavljuju i u tim trenucima, najbolje je ne dirati ih, jer samo možete napraviti veći problem. Deci obmotajte hanzaplast oko prsta i tako ih sprečite da diraju zanoktice. Kao što je već pomenuto u tekstu, krema za nokte ili za ruke i nokte, pomoćiće u sprečavanju nastanka zanoktica.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts