Da li mačke zaista ne vole vodu?

KAKO OKUPATI MAČKU?

 

Postoji pretpostavka  da se mačke plaše vode i da ih ne treba kupati. Ova pretpostavka je samo delimično tačna.

Za početak jedan savet. Ako imate macu, ne trudite se da je doterujete i kupate. Priroda je mačkama darovala pedantnost i urednost,  one mogu same da se kupaju, tako što se ližu po delovima tela po kojima osećaju nečistoće. Čovek tu ne treba da se meša.  Istina, mačka na ovaj način proguta mnogo dlaka, ali sve reguliše verovali ili ne, tako što pase travu. Trava u želudcu skuplja grudvice dlaka, koje mace kasnije izbacuju. Ako vam mačka boravi u stanu, u pet šopovima možete kupiti seme trave koje se jednostavno potpi u vodu, trava niče za nekoliko dana i maca ne mora da izlazi napolje.

DA LI MAcKE ZAISTA NE VOLE VODU

Što se tiče kupanja mačaka, znajte da se mačka ipak može navići na vodu ukoliko je priviknete još dok je sasvim mala. Naravno privikavaju se postepeno, ne možete ih jednostavno baciti u bazen sa vodom. Mačke se parališu kada ih uhvatite za zadnji deo vrata i podignete (tako inače i mačke nose svoje mačiće, a oni su na neki način paralisani i ne mogu da se otimaju i pomeraju) pa ih tako možete lagano tuširati. Postoje naravno i šamponi za mačke.

Zanimljivo je da postoji posebna vrsta mačaka, poreklom iz Turske, koje su po prirodi plivači i uživaju u kupanju. Zovu ih turske van mačke ( jer potiču sa jezera Van u Turskoj) ili žargonski ,,divljakuše“. S obzirom da je planina Ararat gde je pristala Nojeva barka u blizini, postoji legenda da su ove mačke bile Nojevi saputnici tokom velikog potopa.

Opet da naglasimo, nema potrebe da kupate mace, jer je kod njih priroda sve sama regulisala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts