Pravilna nega kose

Kosa je ukras svake žene bez obzira da li je kratka, duga, plava, smedja…Bitno je da izgleda zdravo i sveže, a to možete postići samo pravilnom negom. U suprotnom ona može postati mrtva, iskrzana, slepljena, krta i lomljiva.

1. Pranje kose

Za pravilnu negu kose vrlo je važno znati kako prati kosu. Ona se pere tako što je dva puta šamponiramo nanoseći šampon na koren kose, a ne na krajeve. Prvo šamponiranje uklanja nagomilanu prljavštinu i masnoću, dok drugo pere kosu i osvežava teme. Šampon biramo prema tipu kose, odnosno da li je ona suva ili masna. Dok je šamponirate, glavu ne treba jako trljati već blago masirati. Masaža će poboljšati cirkulaciju temena, što će dovesti do boljeg funkcionisanja ćelija za stvaranje folikula dlake i do optimalnog rasta kose. Jako je bitno da kosu temeljno isperete od šampona. Ukoliko u njoj ostanu tragovi šampona dlaka će postati slabija, a kosa će već sutradan izgledati masna. Poželjno je povremeno kosu isprati i nekim od čajeva, kao što su čaj od kamilice ili koprive.

Pranje kose

2. Feniranje

Ako se odlučite da feniranjem oblikujete i napravite frizuru morate imati u vidu nekoliko stvari. Fen morate pravilno koristiti, a to znači da ga morate odmaći dvadesetak santimetara od kose . u suprotnom, direktna toplota će isušiti kosu pa će ona postati krta i limljiva. Pre feniranja kosu isfrotirajte i utrljajte preparate za zaštitu od toplote. Kosu malo prosušite fenom a posle toga počnite sa feniranje. Dok je sušite možete koristiti veću brzinu i toplotu, a kad počnete sa feniranjem smanjite i jedno i drugo da bi dlaka izgledala lepše, sjajnije i izgladjenije.

3. Peglanje presom za kosu

Ako želite da Vam kosa bude ravna najlakši i najbrži način je da je ispeglate presom za kosu. Kako je pri korišćenju prese kosa direktno izložena toploti, morate voditi računa o nekoliko bitnih stvari. Obavezno koristite preparate za zaštitu kose od toplote jer oni sprečavaju oštećenje i kidanje dlake. Kosa ne sme biti vlažna, već skroz suva. Jedan isti pramen nemojte prepeglavati više puta. Da biste to uspeli kosu podelite na tanje pramenove, a jačinu prese odaberite prema debljini i tipu Vaše kose.

Peglanje presom za kosu

4. Dubinsko pranje kose

Vremenom se može desiti da se usled upotrebe raznih preparata za kosu, koji sadrže silikon i druge supstance koje je nemoguće oprati običnim šamponom, na dlaci stvori kao neki film koji ne dopušta sastojcima šampona da prodru u dlaku.Tada je najbolje uraditi dubinsko pranje kose kojim ćete odstraniti sve ostatke preparata koje smo ranije koristili. Posle ovoga kosa će prodisati, postati sjajnija, biće manje krta i manje će se kidati i opadati.

Dubinsko pranje kose je najbolje uraditi u frizerskom salonu, ali ako se odlučite za kućnu varijantu morate voditi računa da to uradite kako treba i prema uputstvu proizvodjača. Kosu dobro operete šamponom,zatim nanesete gel za rekonstrukciju dlake koji se bira prema debljini dlake, i na kraju regenerator. Regenerator uvek stavljamo samo na krajeve a ne na teme. Posle regeneratora poželjno je na mokru kosu staviti kristale ili kapi bez silikona.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts