Krsna slava sveti Trifun

Ko je bio i kakav je bio sveti Trifun – U „Žitijama Svetih“ piše da je Trifun bio „izuzetno blage naravi, pobožan i moralnog vladanja, čestit dušom i telom, udostojen je da je od detinjstva na njemu bila blagodat Božija, te je imao moć da isceljuje duševne bolesnike i leči stoku.“ Rođen je u maloaazijskom selu Kampsadi u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni.

Čuda izlečenja – Za Trifuna se čulo u celom Rimskom carstvu kada je izlečio ćerku tadašnjeg cara Gordijana III. Naime, prem legendi njegova ćerka Gordijana je sišla s uma i kada su već svi pomislili da joj nema leka, zli duh koji je zaposeo reče da ga može isterati samo Trifun. Zatim car pozva sve Trifune iz čitavog Cartsva. Nakon mnogih, stigao je i pomenuti Trifun koji je uspeo da istera zlog duga i isceli Gordijanu. Kako mu je car bio neizmerno zahvalan, pokloni mi razne darove, koje je Trifun razdelio sirotinji.  Zatim se vrati u svoje rodno mesto, gde nastavi život u molitvi Gospodu.

sveti trifun 34

Smrt – Međutim, kada je na vlast došao Decije Trajan, Trifun je bio mučen za Hrista. Ali, kažu da je on sve to podneo sa neverovatnim mirom i čak radošći. Kako mu sve muke nisu odnele život, zlikovci su odlučili da ga poseku mačem. Legenda dalje kaže da se pred smrt Trifun pomoli Bogu i mirno mu predade svoju čistu dušu. Taj događaj se odigrao 250. godine.

Datum – Uspomena na ovaj dan se obeležava 14. februara po novom, odnosno 01. februara po starom kalendaru.

Verovanja – U srpskom narodu se veruje da je sveti Trifun zaštitnik vina i vinogradara, a samim tim i vinove loze, pa je ovo i najčešća slava ugostitelja.

Po verovanju na Trifundana )ili Trivunjdan) valja otići u vinograd, zarezati lozu na nekoliko mesta i zaliti vinom poneki čokot.

Takođe, veruje se da ukoliko na ovaj dan padne sneg, sledi rodna, ali kišna godina. A ako je vedro, očekuje nas sušna godina.

Zanimljivosti – Zanimljivo je da je na praznik posvećen svetom Trifunu 1835. godine osnovan „Knjaževsko-srpski teatar“, u Kragujevcu. Predlog je potekao od čuvenog pisca, Joakima Vujića, a novčana sredstva je obezbedio knjaz Miloš Obrenović.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts