Koji su najpopularniji brendovi patika u svetu? (Top 5)

(5) Polo – patike koje je dizajnirao Ralf Loren. Pored patika ,,Polo“ brend je poznat i po sportskoj odeći, a posebno po majicama. Kako je naziv dobio po istoimenom sportu, zaštitni znak ovih patika je čovečuljak na konju sa polo palicom.

(4) Puma i (3) Adidas – Puma i Adidas imaju zajedničku istoriju i nastanak, a ono što im  je zajedničko tokom svih ovih godina je rivalstvo. Sve je počelo u predratnoj Nemačkoj, kada su dva brata – Rudolf Desler  i [sociallocker]Adolf kojeg su zvali Adi Desler  osnovali kompaniju. Rivalstvo je počelo još tada, Rudolf je bo privrženiji nacističkoj partiji čiji su članovi bili oba brata, a na samom kraju Drugog svetskog rata su se ozbiljno posvađali 1948 su razdvojili fabriku, Rudolf je osnovao Punu, a Adi Adidas ( ime je kombinacija imena i prezimena Adi+Desler).  Njihovo rivalstvo traje i dan danas, a što se tiče prodaje uvek su u vrhu najpopularnijih patika i sportske opreme.

adidas i puma(2) Air Džordan – Popularne Džordanke su brend patika koje je izbacila kompanija ,,Nike“, a promoter im je bio lično legendarni košarkaš Majkl Džordan.

dzordanke(1) Nike – Kompanija Najk ubedljivo drži vodeću poziciju u prodaji patika i sportske opreme uopšte. Osnovana je davne 1962 u Oregonu u Americi.Njihov zaštitni znak ,,Svuš“ nacrtala je studentkinja dizajna za honorar od  trideset pet dolara. Za samo šest godina izašla je na Evropsko tržište.Kao i sve veće svetske korporacije i ,,Najk“ ima neke od glavnih fabrika su u Maleziji, Indoneziji, Vijetnamu, Kini, Maleziji, uglavnom u zemljama gde se zaposleni minimalno plaćaju, pa su često optuživani da eksploatišu i decu kao jeftinu radnu snagu.

nike patike

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts