Trpeza za Badnje veče

Topla porodična atmosfera je prva stvar koja vam je potrebna za proslavu Badnje večeri. Sa razlogom su Badnji dan i Božić mnogima omiljeni praznici jer su to dani kada cela porodica treba da bude na okupu. Nažalost danas je jako malo dana u godini kada je se cela porodica skupi u jednom danu pa ne čudi što svi vole ove svete praznike.

Ono što je bitno pomenuti jeste da ne preterujete sa  trpezom pošto je posna hrana jako teška i možete osetiti posledice, pogotovo ako imate problema sa organima za varenje.

Kada govorimo o Badnjoj večeri, mnogima prvo padne na pamet bogata posna trpeza. Nemojte zaboraviti ni na koštunjavo i suvo voće koje igra veoma bitnu ulogu u običajima  na Badnji dan.

Trpeza za Badnje veče
Trpeza za Badnje veče

ŠTA SPREMITI ZA BADNJE VEČE – GLAVNO JELO

Svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez pasulja. Posni pasulj je i ovog dana glavno jelo. Uz njega ide salata od rotkve i praze, a možete staviti i kiselu salatu od cvekle i šargarepe. Nakon pasulja dolazi riba, koja u posnoj trpezi menja pečenje. Od ribljjih specijaliteta najčešće se biraju šaran ( dimljeni ili samo prženi ), oslić, girica, u novije vreme razni fileti i riblje prerađevine koje su jednostavnije za jelo i spremanje, a u manjoj meri skuša, haringa, ili neka domaća rećna riba.

KAKVO VOĆE ODABRATI?

Za Badnju trpezu ne zaboravite voće koje vam može biti najbolji dezert. Ovog dana lepo je spremiti korpicu punu voća, koštunjavog ( orasi i lešnici ) i suvog ( suve urme, smokve, šljive, grožđe…. ). Dosta ljudi se odlučuje i na južno voće, poput banana, pomorandži, mandarina; ili domaćih poput jabuka. Bogata korpica sa voćem je dakle sastavni deo posne trpeze za Badnje veče. Možete je i ukrasili sa malo slame i badnjaka, koji se nalazi u gotovo svakoj dekoraciji za Božićne praznike.

Posnu trpezu za Badnje veče upotpunite suvim i koštunjavim voćem
Posnu trpezu za Badnje veče upotpunite suvim i koštunjavim voćem

DEZERT I SLATKIŠI ZA BADNJE VEČE

Kada je reč o dezertu, mnoge domaćice se najčešće odlučuju za baklavu, jedan od najpopularnijih posnih slatkiša. Naravno postoji i čitav niz torti i sitnih kolača za koji se možete odlučiti. Za dezert ne morate odvajati mnogo vremena osim ako imate mališane u kući pa želite da ih obradujete. Dakle jedna vrsta slatkiša i korpa sa voćem sasvim su dovoljni za svečanu večeru na Badnji dan.

Kraljica posnih slatkiša - baklava
Kraljica posnih slatkiša – baklava

KAKVO PIĆE ODABRATI ZA BADNJI DAN?

Kao i u drugim situacijama, piće je relativna stvar i zavisi od toga šta ko voli. Ipak za Badnje veče nije loše pripremiti bocu crnog vina i nazdraviti sa ukućanima za zdravlje i sreću u predstojećoj godini koja je pred vama. Kao što smo već pomenuli, posna hrana je izuzetno teška, pa postoji mogućnost da vam bude loše, zato za ovaj praznik spremite bar dve boce kisele vode.

Večeru možete zaliti uz domaće vino ili rakiju
Večeru možete zaliti uz domaće vino ili rakiju
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts