Šta je e-bay (Ibej)?

,,E-bay“ je američki aukcijski sajt. Ako se registrujete imate mogućnost kupovine i prodaje raznih predmeta.

Sajt je još 1995. godine osnovao Pijer Omidijar u Kaliforniji, kako bi svojoj supruzi lakše nalazio ,,PEZ“ igračkice koje je sakupljala.

Tada ga je nazvao ,,Aukšonveb“ (auctionweb). Ubrzo su se na sajtu našli i drugi predmeti u prodaji, i posao je procvetao.

e-bay119

Sajt ima veliki broj članova zahvaljujući i dobrom sigurnosnom sistemu, koji članove štiti od prevare. Prvo, možete oceniti člana sa kojim obavljate prodaju ili kupovinu. Novi članovi ne mogu odmah prodavati stvari, već je portrebno da prvo obave par kupovina i da dobiju pozitivne ocene. Ukoliko se primeti da ste pokušali neku prevaru, bićete odmah sankcionisani. Ako dobijete određen broj pozitivnih ocena, i sami možete nešto prodati, ali i oceniti druge korisnike.

Stvari možete kupiti na tri načina – aukcijski ( da sa drugim članovima licitirate ); fiksni ( da kupite za fiksnu cenu) i prodaja za ponuđenu cenu ( prodajete po ceni koju samo ponudite, i koja može čak biti i manja od ponuđene). I izbor predmeta za prodaju tj kupovinu je ograničen, tako da ne možete prodavati narkotike, organe, pornografiju i slično.

Plaćanje se vrši pomoću ,,Pay-pal“ sistema, koji se takođe pokazao dobro i bezbedno.

Danas ,,E-bay“ ima više od jedanaest hiljada zaposlenih. Nalazi se i u mnogim drugim zemljama van SAD, a od zemalja istočne Evrope nalaze se jedino u Poljskoj. Ipak ima i drugih, sličnih sajtova u zemljama koje nemaju e-bay.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts