Kako su se deca nekad igrala

Sve manje današnje dece, posebno one koja žive u gradskim sredinama, zna za igre poput: truje kobile, janjine, lozinke i sličnih u kojima su nekad deca itekako uživala. Današnje igranje se svodi većinom na boravak u zatvorenim prostorijama, uz nezaobilauni računara. Ređe se okupuljaju u parkovima.

Ali, nije tako bilo oduvek… Samo nekoliko generacija ranije, deca su se igrala na potpuno drugačiji način. A kako e sve počelo…

Pretpostavlja se da je igranje staro koliko i svet. Jer, deca su oduvek bila sam o ideca i morala su imati neku zanimaciju. Uz to, bile su im potrebne i igračke, kako bi podražavala svoje roditelje. Tako je procenjeno da je najstarija igračka ikada pronađena stara oko tri hiljade godina. Otkrivena je u ostacima starog persijskog grada, a reč je o figurici lava sa točkovima, koja ima i otvor za kanap kako bi mogla da se povuče.

kako su se nekad igrala deca

U starim iskopinama u Egiptu su, takođe pronađene razne: lutke, lopte i slične igračke. A pretposstavlja se da su prvobitne igračke praistorijski čovek pravio od drveta i da zato nisu mogle da se očuvaju.

Možda najstarija igra, koju i danas igraju deca u širom sveta jesu klikeri. Ne zna se sa sigurnošću od kada datira ovaj vid dečije zabave, ali se pretpostavlja da je iz perioda kamenog doba.

Zanimljiv je i nastanak igre „žmurke“ u kojoj mnoga današnja deca uživaju. Pretpostavlja se, naime da je ova igra prvenstveno bila namenjena odraslima. U stara vremena je vladao običaj u pojedinim delovima Evrope da seljani sa prvim prolećnim danima odlaze u šumu, kako bi našli prvo cveće i ptice i doneli ih u selo. Zapravo početak igre „žmurke“ predstavlja početak potrage za ovim skrivenim vesnicima proleća. Čak se u pojedinim krajevima i do današnjih dana održao običaj da onaj ko se sakriva cvrkuće poput ptice dok ga ne pronađe onaj koji žmuri.

U našoj zemlji, generacija moje mame, recimo, dakle oni rođeni pedeset i neke se igrala, pored žmurke i: klisa, janjine, piljaka, ćorave bake ili kukumiša, šugice…. Oni nisu imali lutke, već su im majke pravile od klipova kukuruza čarobne lutke, a kukuruzna svila je bila imitacija kose. Umesto lopti kakve danas poznajemo, koristili su krpenjače… Ali im je zato mašta bila na vrlo visokom nivou…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts