Budva na pjenu od mora (crnogorska serija)

Budva na pjenu od mora je crnogorska serija čiji ukupan broj epizoda treba da bude 40, računajući planirane sezone. Snimana je od 2011. do 2013 godine a u aprliu 2014 je počeo nastavak snimanja nove sezone. Poslednja epizoda treće sezone samo je uvod u, kako kreatori serije najavljuju, još burniju četvrtu sezonu.

Uvodna špica praćena je muzikom koju je komponovao Željko Joksimović, koji je i kompozitor kompletne muzike za seriju. Vokal u seriji je Jelena Tomašević.

budva na pjenu od mora

„Budva na pjenu od mora“ je u Crnoj Gori emitovana na prvom kanalu Radio-televizije Crne Gore, zatim u Republici Srpskoj na Radio-televiziji Republike Srpske, a u Srbiji se prikazuje na Prvoj televiziji.

Ova serija je proizvod srpsko crnogorske koprodukcije i saradnje, žanr serije je drama-komedija, a epizode su prosečnog trajanja od 45 minuta.

„Budva – na pjenu od mora“ je serija koja je za vrlo kratak period   postala jedan od najgledanijih programa u regionu bivše Jugoslavije, jer prati živote porodica koje se na sebi svojstven način snalaze u specifičnom periodu tranzicije. Brojni poznati i kvalitetni glumci iz regiona učinili su seriju još popularnijom. Raznovrsni likovi, od umetnika, vajara, kriminalaca, biznismena, policajaca, inspektora i ljudi sa sela daju seriji posebnu dinamiku.

budva na pjenu od mora1

Okosnice radnje serije

U prvoj sezoni, opisuje se sukob vrednosti izmedju dve crnogorske familije – jedne koja naginje tradicionalizmu i druge koja se vodi liberalnijim shvatanjima života.

Glavni lik u seriji je Savo Bačić, kontroverzni poslovni čovek koji u Budvi investira u poslove sa nekretninama. Drgi važan lik u seriji je Jovo Radmilović, udovac, koji je policajac u penziji ali radi u hotelu „Splendid“. On je navikao na usporenost i udobnost primorskog života. Osnovni zaplet serije počinje kada se desi ljubav izmedju Jovovog sina Luke i Savove ćerke Bojane.

U drugoj sezoni, radnja serije se komplikuje i doživljava razlilite zaplete. Isplivavaju tajne Sava Bačića, medju kojima su otmica, zamršeni odnosi za suprugom i ljubavnicom, njegov čudan odnos sa ćerkom, problemi na poslu i sa innvesticijama. Savo dolazi u predinfarktno stanje…

Odlazi u vrhunsku bolnicu gde mu, osim lekova, preporučuju da promeni životne navike. Savo rešava da posluša doktore i odlazi u rodno mesto, u jedno brdsko selo na Durmitoru. U prelepim planinskim pejsažima, Savo se priseća uspomena iz detinjstva, i sreće nekadašnjeg prijatelja Bora.

Ipak, s protokom vremena, mnogo se toga u njihovim životima promenilo, i sada je izmedju njih dvojice veliki raskol i nerazumevanje.

budva na pjenu od mora2

Iako su svašta preživeli u burnim devedesetim godinama, Savo pokušava da obnovi ovo prijateljstvo, ali bezuspešno jer se kroz svaki njihov susret provlače tragovi prošlosti. Umesto da na planini pronadje mir, Savo postaje ponovo uznemiren a situacija postaje čudnija kada u planinama naidje na junakinju Katarinu koja se bavi planinskom florom. Savo postaje zbunjeniji u komunikaciji sa ovom ženom.

Za vreme Savovog boravka na selu, biznis u Podgorici i Budvi održava njegova supruga Nadja. U firmi vlada nedisciplina radnika jer su osetili da nešto nije u redu. Ovde u priču ulazi lik kriminalca Boninija koji želi da preuzme njegovu firmu dok se Nadja svim silama trudi da sačuva posao.

Inače, za vreme širenja gradjevinske imperije na crnogorskom primorju Savu se suprotstavlja inspektorka Olga Radmilović koja je inače Jovova sestra. Bez obzira na sukob porodica, Savova ćerka Bojana i Luka, Jovov sin, započinju romansu. U radnju sesvako na svoj način upliću vajar Martin, falsifikator umetničkih dela Lunjo, Savova ljubavnica, mankenka Lina i mnogi drugi.

Vajar i pobunjenik počinje strastvenu vezu sa lepom ruskinjom Natašom, ali usled prijateljstva sa Martinom, ulazi u kriminalne vode…

Lik kriminalca Boninija, uvodi se u seriju kao jedan od Savovih protivnika. Savov drug iz mladosti, Boro, prevazlazi sve nesporazume i postaje podrška Savu…

budva na pjenu od mora3

Glavne uloge: Milutin Karadžić – Savo Bačić, Ljiljana Blagojević – Nadja Bačić, Sanja Jovićević – Bojana Bačić, Momčilo Otašević – Luka Radmilović, Milena Marić – Lina Bošković, Mladen Nelević – Jovo Radmilović, Dubravka Vukotić – Olga Radmilović, Enver Petrovci – Bonini, Nina Janković – Tijana, Danina Jeftić – Hana, Marija Karan – Andjelika, Branimir Popović – Martin, Miloš Pejović – Alek, Andrija Milošević – Lunjo Dokmanović, Aleksandra Janković – Nina, Andrea Mugoša – Miljana, Bojana Maljević – Katarina, Mirko Vlahović – Boro.

Sporedne uloge: Ana Vujošević – Tanja, Marko Nikolić – Joko, Nela Mihailović – Lucija, Vojo Krivokapić – Mirko, Staša Radulović – Nataša, Jovan Krivokapić – Pedja, Sanja Lakušić – Jovana, Nikola Šoć – Boćo, Petar Strugar – Mirović, Milorad Mandić – Mile, Marina Tadić je Niki , Nikolina Kovačević, Viktor Savić – Vasilije, Dejan Lutkić – Aleksej, Katarina Marković – Anči, Igor Lazić Nigor – taksista, Frano Lasić – grof Graciano i Ljubomir Bandović kao Branimir.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts