Kako možemo odrediti psihološki profil deteta na osnovu onoga što crta?

Umetnička dela mališana nisu samo žvrljotine, i njihov pokušaj da postanu umetnici. Iza svakog crteža krije se psihološki profil deteta, a možete saznati i kako živi i kakav odnos ima sa roditeljima.

ISTORIJA

Sve je počelo u devetnaestom veku kada je italijan Korado Riki, sklonivši se od pljuska proučavao crteže na jednom zidu koje su nacrtala deca. Inspirisan tim radovima, objavio je i knjigu ,,Umetnost male dece“.

FAZE

Dečija umetnost prolazi kroz faze u zavisnosti od godina starosti. Deca još u drugoj godini počinju da crtaju šare i oblike, koji predstavljaju prvu od tih faza. U drugoj fazi, negde u četvrtoj, petoj godini, dete počinje da crta ljudske oblike,najčešće figuru kružnog oblika, kojoj dodaju ruke i noge. Takvi oblici se obično u psihologiji nazivaju punoglavci. Od pete godine dete već počinje da dodaje detalje svojim crtežima. Ako recimo crta svoju sestru, mališan će dodavati detalje i šare na haljinu, cvetiće, šnalice i sično.

sta kriju deciji crtezi 17

BOJE i LINIJE

Dete koje je depresivno koristiće tamnije boje i na njihovim crtežima najčeše dominira crna. Dete sklono agresivnosti obično dosta stvari boji crvenom, pogotovo ljudska lica, a nežnije boje poput roze koriste nežna dečica, koja traže zaštitu u roditeljima. Ako je dete hirovito, žargonski rečeno besno, dok crta lnije, to čini pritiskajući olovku do te mere da se dešava da čak i pocepa papir. Decu koja paze na svaki potez, često brišu ono što su nacrtali i ispravljaju se treba pohvaliti s vremena na vreme, jer su to uglavnom deca kojoj treba malo pažnje i pohvale. Ako je stidno, onda će povlačiti takne i jedva vidljive linije.

ŽIVOTINJE

Mališani sa sela obično crtaju domaće životinje, dok gradska deca koja su manje u kontaktu sa domaćim životinjama, crtaju divljač ili kućne ljubimce, poput pasa i mačaka.LIKOVI NA CRTEŽUNajviše o situaciji u porodici možete da saznate na osnovu toga kako dete crta svoju porodicu. Recimo, ako ima probleme sa nekim članom porodice ili ga ne voli, izostavljaće ga na crtežu. Ponekad ljubomorna deca izostavljaju braću i sestre. Ako dete nacrta sve članove porodice iste veličine ili kako se drže za ruke, znači da su odnosi u toj porodici harmonični. Ako sebe nacrta zasebno, izdvojeno od drugih dete je samostalno, ako se drži za ruku isključivo sa jednom članom porodice, onda je posebno vezano upravo za tog člana.

UPOZORENJE ZA RODITELJE

Preporčuje se da se roditelji sklone sa strane dok dete crta. Samo ponekad mu tražite da pogledate šta je nacrtalo, ili pogledajte krišom. Neka vam vaše dete samo pokaže svoje crteže. Nemojte ga omalovažavati ili crtati umesto njega. Samo ukoliko vam samo traži da mu pokažete crtanje, pristanite, jer će na osnovu vašeg crteža i samo naučiti neke oblike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts