Običaji i čestitke za pravoslavno krštenje deteta

Običaji za pravoslavno krštenje deteta

Čak i za one koji baš i nisu naročito okrenuti našoj pravoslavnoj veri, krštenje deteta predstavlja vrlo važan trenutak. Običaji za pravoslavno krštenje bebe ili deteta, iako se razlikuju od mesta do mesta u našoj zemlji, su zapravo jedinstveni po pitanju Crkve.

Prema kanonu Srpske Pravoslavne Crkve Sveta Tajna Krštenja se smatra prvom Svetom Tajnom i ona se uz drugu, vrlo važnu, Tajnu Miropomazanja obavlja tokom krštenja bebe ili deteta. Takođe, Srpska Pravoslavna Crkva preporučuje da se pravoslavno krštenje obavi u što mlađem životnom dobu, jer se smatra da je krštenje, zapravo početak duhovnog života. Kako je navedeno na prezentacije Saborne crkve u Beogradu: “ Pravoslavna vera se ne dobija nasleđivanjem, već se u nju ulazi krštenjem. Onaj koji nije kršten ne može biti dostojan da primi ni ostale Svete Tajne. „

Za pravoslavno krštenje bebe ili deteta je vrlo važan i izbor kuma, koji se smatra duhovnim ocem. Obično se vodi računa o takozvanom starom kumstvu, to jest kumstvu koje se neguje iz generacije u generaciju. Ukoliko to, pak nije slučaj onda se naročito obraća pažnja na izbor kuma, a kum mora biti osoba koja je krštena u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a ukoliko je u braku, mora biti i venčan u Crkvi.

obicaji za krstenje

Kada su običaji za pravoslavno krštenje bebe u pitanju, potrebno je da roditelji pripreme: belo platno, sveću i darove. Vrlo često belo platno i sveću kupuje kum, a dete od kumova dobija i, uglavnom zlatni privezak u obliku krstića, koje će tokom života nositi oko vrata. Što se belog platna tiče, ono služi da beba ili dete budu pokriveni njime tokom čina krštenja, a kasnije se od njega sašije ili benkica ili jastučnica. U pojedinim krajevima su običaji da bebe budu zavijene u očevu košulju tokom krštenja. Kada su u pitanju sveće. Srpska Pravoslavna Crkva preporučuje da se one kupuju isključivo u hramovima, prvo zato što su osvećene, a drugo zato što se njihovom kupovinom “ pomaže opstanak crkve „, kako navodi već pomenuti sajt Saborne crkve u Beogradu.

Darovi koje dete dobija od kumova i ostalih rođaka su različiti, međutim običaji vezani za krštenje nalažu da to obično budu predmeti od zlata. Međutim, ono što je mnogo važnije, a što dete dobija samim činom krštenja jesu duhovni darovi.

Krštenje se obavlja u svim crkvama, manastirima i hramovima u kojima postoji krstionica. U pojedinim slučajevima čin krštenja može da se obavlja i u domu roditelja. Međutim, postoji nešto o čemu naročito treba voditi računa, a što je crkveno pravilo. Naime, ukoliko se krštenje deteta obavlja odmah po rođenju, sve dok dete ne napuni 40 dana, majci je zabranjeno da prisustvuje ovom činu. Krštenje se, kao i venčanje, obavlja u prepodnevnim časovima, dok dan napreduje, iako smo svi svedoci da se ovo crkvno pravilo, nažalost danas sve ređe poštuje.

Svakako je dobro da se osoba koju ste odabrali za kuma pripremi pre samog čina krštenja, jer je njegova uloga tog dana vrlo bitna, uzevši u obzir da će detetov duhovni otac držati bebu ili dete u naručju sve vreme trajanja obreda krštenja.

cestitke za krstenje

Sam čin krštenja počinje osvećenjem vode, koja je simbol očišćenja i spiranja grehova, “ a pogružavanje u vodu je izraz očišćenja i pokajanja „. Nakon toga dete oblači čistu belu košulju, koju dobija od kumova ili ga prekrivaju belim platnom. Belo platno, takođe nosi određenu simboliku, simboliku novokrštenoga, koji je primio pravoslavnu veru u svoj njenoj čistoti.

Nakon toga sledi čin miropomazanja, to jest Sveta Tajna Miropomazanja, u kojoj se Svetim Mirom pomazuju svi oni delovi tela bebe ili deteta kojima oseća ovaj svet: čelo, oči, nozdrve, usta, uši, grudi, ramena, ruke i noge. Nakon toga, običaji za pravoslavno krštenje nalažu da dete, ne odvajajući se od kuma obiđe tri puta oko krstionice, a nakon čitanja određenih delova iz Jevanđelja se detetu iseče pramičak kose, kao simbol darovanja ploda detetovog tela žza šrtvu, odnosno zavet Bogu, kojim se obavezuje kroz pravoslavno krštenje.

Kako se vremena menjaju, menjaju se i mnogi običaji, bez obzira bili oni vezani za crkvu ili ne. Informacije koje smo mi naveli su zvanične informacije Srpske Pravoslavne Crkve, a običaji se svakako razlikuju, ali to su oni, da tako kažemo prateći običji, koji se mahom tiču darova koje je potrebno spremiti za krštenje deteta ili za krštenje unuka, darove koje dete dobija od kumova i slično. Sam čin krštenja se obavlja u bilo kom hramu Srpske Pravoslavne Crkve na istovetan način.

Pored darova, vrlo su važne i čestitke za krštenje deteta ili bebe. Naravno, bitno je da to budu prigodni tekstovi u kojima se iskazuju najlepše želje za krštenje deteta ili krštenje unuka, a u zavisnosti od toga kome se upućuju čestitke. Želeći da vam barem malo olakšamo, navešćemo samo neke od ideja za, po našem mišljenu najlepše čestitke za krštenje deteta ili bebe, a vi ih možete izmeniti u skladu sa vašim potrebama.

Čestitke za krštenje

Prigodni tekstovi za čestitke za krštenje deteta

  1. Danas je vrlo važan dan za vas i vašeg anđela! Zato ga pamtite po lepim stvarima, a Božija milost neka bude svakoga dana uz vas!
  2. Želim vam da vam svi dani budu lepi i radosni kao što je današnji dan! od srca najlepše čestitke za krštenje vašeg deteta!
  3. Draga bebo, od danas si pravo Božije deet! Samo imaj poverenja u Njega i život će ti biti isspunjen radošću! Čestitamo ti krštenje i želimo da te sreća prati čitavog života!
  4. Najlepše čestitke za krštenje od srca vama i vašem i našem dragom anđelu!
  5. Da vam je živ i zdrav vaš lepotan i Bog neka ga čuva! Čestitamo vam krštenje deteta!

Najlepše poruke za krštenje bebe od kumova

  1. Daj Bože da ti svaki dan bude veseo i svečan kao što je ovaj! Najlepše čestitke za krštenje od kumova!
  2. Znam da ti i ne znaš koliko je ovaj dan poseban u tvom životu…Ali, kad porasteš, gledaćemo zajedno slike i ja ću ti pričati kako je bilo. Sve najbolje za tvoje krštenje od srca ti želi tvoj duhovni otac!
  3. Kumče moje drago, neka te Bog prati na putu tvog odrastanja, a ja sam tu da ti pomognem kako god mogu. Sve čestitke za tvoje krštenje!
  4. Želimo vam da budete veseli i nasmejani svakoga dana i da vas sreća prati u budućem životu. A našem dragom kimčetu želimo puno zdravlja i uspeha u životu. Sve najbolje odd kumova!
  5. Kumče naše drago, iako si još uvek mala da shvatiš, od danas počinje novi, duhovni život za tebe. Na tom putu, mi ćemo ti biti oslanac i podrška, uz tvoje roditelje. Sve najbolje od kumova za tvoje krštenje!
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts