Kako je nastalo i gde se nalazi Ledničko jezero?

Ledničko jezero na Fruškoj gori kod Novog Sad

Saznajte odgovor na pitanja: Kako je nastalo Ledničko jezero? Gde se nalazi? Da li je dobro za kupanje i pecanje? I druga pitanja…

U pitanju je prelepo jezero kod Starih Ledinica na Fruškoj gori, nastalo tokom NATO bombardovanja. Naime, pumpe u, tada, napuštenom kamenolomu ,,Srebro“ su stale sa radom, što je dovelo do izlivanja podzenih voda, kao i izlivanja dve obližnje rečice – Srebrni potok i Lukin svetac.

lednicko jezero 34
Ledničko jezero na Fruškoj gori kod Novog Sad

Dubina je dosezala i do pedeset metara, a površina jezera obuhvatala je prostor od oko četiri hektara. Voda je non-stop doticala, što je jezero činilo čistim, i pri tom prizvalo veliki broj ljudi na kupanje tokom letnjih meseci. Ipak jezero je oruženo strmim stenama, pa se desilo i da su neki posetioci bili povređeni tokom odrona koji se desio jednom prilikom. Jezero je privuklo i umetnikče duše, tako da su ovde snimani i muzički spotovi i filmovi. U filmu ,,Mi nismo anđeli 3″ jezero je iskorišćeno za scenu u kojoj je prikazan raj. Ovde je organizovano i masovno krštennje u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.

Ipak javili su se problemi. Iako su mnogi bili za to da jezero ostane, došlo je do izlivanja vode, a pošto se desio već pomenuti odron kada su plivači povređeni, doneta je odluka da se jezero isprazni, i da mu se vrati stara funkcija, tj da se opet otvori kamenolom, što je i učinjeno 2009. U planu je da se jezero vrati nakon par godina i da se ovde otvori turistički centar sa plažom, odmaralištima i sportskim terenima, ali s obzirom na ekonomsku neizvesnost i lošu organizaciju u našoj zemlji vrlo je moguće da se ovi planovi izgube zajedno sa jezerom.

Video: Ledničko jezero

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts