Dekoracija kuće za Uskrs

Praznik Uskrsnuća odnosno Vaskrsnuća Gospoda našeg Isusa Hrista je jedan od najradosnijih praznika za hrišćanski svet. Veliki petak koji mu prethodi se, pak smatra najtužnijim hrišćanskim praznikom, jer predstavlja dan Isusove smrti. Dok dan Vaskrsa predstavlja dan uskrsnuća Isusa Hrista iz mrtvih i samim tim je, odmah posle dana njegovog rođenja, odnosno Božića, najradosniji hrišćanski praznik.

U različitim krajevim Srbije razlikuju se i običaji, pa se vaskršnja jaja farbaju negde na Veliki Četvrtak, negde na Veliki Petak, dok negde i na Veliku Subotu.

Pripadnici hrišćanske veroispovesti se trude da ovaj dan provedu u što lepšem raspoloženju: priprema se bogata trpeza, farbaju jaja, kiti kuća…

Evo i nekoliko ideja da vaš dom zablista za Vaskrs… Pustite mašti na volju, uživajte i vi i vaši mališani u pripremi. Biće vam potrebno svega po malo: kolaž papira, tempera ili vodenih boja, različitih vrsta perlica, šljokica i svega ostalog što će upotpuniti prazničnu atmosferu.

Drzac za jajaDržač za jaja

Ovaj jednostavni držač za jaja ćete napraviti vrlo lako. Potrebno vam je malo čvršćeg kartona, rolnica na koju je namotan toaletni papir, kolaž papir u boji, lepak.

Kartonsku rolnicu presecite na pola i oblepite kolaž papirom u željenoj boji.

Karton, koji će vam služiti kao podmetač držača isecite, recimo u četvrtast oblik, pa i njega oblepite kolaž papirom. Preporučujem da bude u zelenoj boji, ali sami odlučite u zavisnosti od boje kartona oko rolnice.

Zatim dajte detetu da ukrasi podmetač temperama ili flomasterima. Možete i posuti perlice koje ćete pričvrstiti oho lepkom.

Pričvrstite rolnicu za karton, pa je napunite veštačkom travicom ili, jednostavno izrežite na tračice krep papir u zelenoj boji. I vaš jedinstveni držač za jaja je završen.

grancice za uskrsGrančice

Za ovu vrstu ukrasa možete jednostavno ubrati prutiće u parku ili kupiti veštačke. Svakako vam savetujem da se odlučite za prvu varijantu, koja je em jeftinija, em unosi duh prirode u vaš dom.

Prutiće poređajte u neku vazu koju možete napuniti šarenim plastičnim jajima, a na grančice zakačite raznobojna plastična jaja.

Ukoliko ste vešti u tome, možete i probušiti jaja, išarati ih, pa njih zakačiti na grančice.

Ova dekoracija može stajati i u centralnom delu vaše praznične trpeze.

plastelin uskrs 4Ukrasi od testa ili plastelina

Ako ste naročito raspoloženi da se igrate sa svojim mališanima, predlažem vam da kupite plastelin ili napravite sami masu za modelovanje. Vrlo je jednostavno: pomešajte brašno i so, u odnosu 1:1, a zatim dodajte vode dok ne dobijete testo koje je lako za oblikovanje. Na kraju dodajte par kapi ulja, kako bi masa bila sjajna. Kada napravite ukrase, poređajte ih u pleh i sušite u poluotvorenoj rerni na nižoj temperaturi. Ovakve ukrase možete bojiti temperama ili akrilnim bojama. A na kraju ih, po želji možete i izlakirati.

uskrsnji vencic 5Uskršnji venčić

Možete sami napraviti venčić kojim ćete ukrasiti vrata vašeg doma. Najbolje je vrbovo pruće, jer je savitljivo a ne lomi se. Možete ga povezati crvenom ukrasnom trakom, a na sredinu zakačiti, recimo pilence ili zeku. Ne zaboravite da dodate koje plastično jaje, kako bi dekoracija bila potpuno.

Uz sve pomenuto, dobrodošla uskršnja dekoracija je, svakako cveće.

plasticna jaja 3Plastična jaja

Sa plastičnim jajima možete da se igrate kako želite i gde god da ih stavite ona će zasigurno upotpuniti dekoraciju.
.
.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts