|

Fileri u estetskoj hirurgiji

Punjači ili fileri su različite vrste supstanci koje se koriste u savremenoj estetskoj hirurgiji.

Postoji nekoliko vrsta filera, koje se najčešće koriste i koji su zvanično odobreni. Napominjemo da ih ima više od 300 vrsta, ali većina ih nije ododbrena kao bezbedna.

Najšešće se koristi sintetički filer poznat kao hijaluronska kiselina, koja svoje najbolje efekte pokazuje u periodu od 6 do 9 meseci od intervencije. Dugoročnije vrste filera su one koje sadrže isti materijal koji se nalazi u zubnoj gleđi, poznat kao kalcijum hidroksiapatit.

Neki od ovih sintetičkih punjača se koriste kod pacijenata više od deset godina, pa postoje brojni podaci o njihovim dugoročnim efektima. Uz to, sve više se saznaje i o nekim neželjenim efektima, poput recimo modrica. Mada se često pojavljuju i crvenilo i oticanje i to posebno ako se intervencija izvodi u predelu vrata. Ovi neželjeni efekti u većini slučajeva nestaju poslae par dana.

Međutim, iako mnogo ređe (čak manje od 1%) , ali potencijalno znatno problematičnije, može se dogoditi da se nakon intervencije jave neke od sledećih komplikacija:

fileri 67

1.Rana infekcija

Svaka intervencija ovakve vrste može izazvati potencijalno infekciju kože. Verovatnije je da će do ove vrste infekcije doći ukoliko pacijent već ima neku infekciju. Najčešći simptomi rane infekcije su: bol, crvenilo, peckanje i eventualno groznica.

2. Kasna infekcija

Kada se pacijentu ubrizga određena vrsta filera, organizmu treba vremena da ga prihvati, jer je to zapravo strano telo, odnosno materijal. I upravo to može da izazove kasniju infekciju. Ukoliko se otok ili bol produže na nekoliko dana ili nedelja obavezno se posavetujte sa lekarom. Ova vrsta infekcije se u većini slučajeva leči antibioticima, mada se u nekim slučajevima može dogoditi da je potrebno izvaditi punjenje.

3. Alergijske reakcije

I alergijske reakcije se mogu javiti kako odmah nakon intervencije, tako i nakon nekog vremena. Najčešće se manifestuju kao otok i crvenilo i to u oblasti koja je bila podvrgnuta intervenciji. Kako je vrlo teško uočiti razliku između, da kažemo klasičnih alergijskih reakcija i nekih infekcija, u svakom slučaju se savetuje da se obratite lekaru ukoliko se na tretiranom području pojave otok ili crvenilo. Lečenje se u većini slučajeva vrši antibioticima ili lekovima protiv alergije.

4. Zapaljenska izraslina

Najčešće je reč o nekoj vrsti alergijske reakcije, gde se oko mesta na kome je izvršena intervencija formira čvorić ili izraslina. Ovaj vid neprijatnosti se tretira najčešće injekcijama steroida ili određenim antialergijskim tretmanima, mada je u pojedinim slučajevima neophodno i hirurško otklanjanje izraslina. Ipak je preporučljivo obratiti se lekaru, jer je moguće i da je izraslina uzrokovana nekom infekcijom, koja se uspešno rešava antibioticima.

5. Čvorići u koži

Ovo može da se dogodi ukoliko se filer ne ubrizga kako treba, odnosno preblizu površine kože. Ili, pak ukoliko se ne koristi odgovarajuće punjenje za taj deo tela. U svakom slučaju, ukoliko primetite čvoriće, obavezno se javite lekaru koji je izvršio intervenciju, kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.

6. Vaskularni problemi

Iako su najređe, ovo su svakako najopasnije i najteže komplikacije koje se mogu javiti. Ukoliko se, nenamerno filer ubrizga u arterije, ona postaje blokirana, pa se može dogoditi da krajnji ishod ove komplikacije bude smrt. Koža na tom mestu vrlo brzo postaje bela, bolna i tvrda. Još nezgodnije je ukoliko je oštećena arterija jedina koja snabdeva tu oblast. To se, prvenstveno odnosi na oblast oko nosa. Ili, pak ukoliko se filer ubacuje u blizini očiju i dogodi se ova nesmotrenost, postoji teoretska mogućnost da pacijent oslepi. Napominjemo da je ovaj vid komplikacija izuzetno redak u praksi i za njega postoji niz hitnih tretmana koji se sprovode, kako bi se izbegao fatalan ishod.

Nadamo se da vas nećemo naterati da odustanete od ideje o intervenciji, jer nam to i nije bila namera. I još jednom ponavljamo da se navedene komplikacije dešavaju samo u 1% slučajeva u praksi. A čak i ukoliko se dese, imajte poverenje u svog lekara, koji će sigurno uraditi posao na najbolji mogući način za pacijenta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts