Šta je FEMEN?

Ko su feminiskinje?

FEMEN je feministički pokret koji ima veoma neobičan način prootesta.

Njegovi članovi su uglavnom devojke od osamnaest do dvadeset godina, najčešće studentkinje, koje privlače pažnju tako što se na prostestima skidaju u toples.

Možda malo nepristojno, ali u tome uspevaju i za samo pet godina broje preko petnaest hiljada članova u celom svetu.

ko su keminiskinje

Članice i članovi uglavnom se bore za prava žena, protiv seks turizma u Ukrajni, protivili su se nekim crkvenim čelnicima i načelima, Putinu, tajkunima…. Otvoreno podržavaju bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, osđenoj za zlouporebu vlasti.

Logo FEMEN pokreta
Logo FEMEN pokreta

Pokret je 2008 osnovala studentkinja Ana Hucol, danas dvadesetosmogodišnjakinja, motivisana pričama o trgovini ljudima, posebno žena, kao i prostituciji u Ukrajni iza koje obično stoji organzovani kriminal. U početku devojke su privlačile pažnju tako što su se skidale u donje rublje na protestima, da bi  na jednom protestu, Oksana Šačko, aktivistkinja, obnažila grudi. Na njihovim protestima obnaživale su se i zadnjice, čime su devojke htele da skrenu pažnju na mali broj i loše uslove javnih toaleta u Ukrajni. Zanimljivo je da su devojke veoma zgodne, pored toga što nastupaju u polunage, a da im pri tom ne smeta ni oštra ukrajinska zima, devojke na grudima ispisuju transparente, a na glavi često nose venac od cveća. Najvatrenije aktivistkinje pokreta su Aleksandra Ševčenko i Ina Ševčenko.

FEMEN nema stalnu novčanu podršku a donacije uglavnom dobija od nemačke poslovne žene Beate Šober ili američkog biznismen Džeda Sundena ( oboje imaju poslove u Ukrajni). Kako imaju mnogo neprijatelja, FEMEN je  optužen da nemilosrdno troši novac, da svaki član ima platu od hiljadu dolara, da ih putovanja koštaju još više, kao i da jedna od vodećih aktivistkinja FEMEN-a, Ina Ševčenko nosi cipele od osamsto dolara.

Bez obzira na brojne prepreke, FEMEN se sve više širi i ima sve veći broj članova, a čak planiraju i da se  angažujun politički tako što će osnovati sopstvenu stranku i postati najveći feministički pokret u svetu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts