Kako je nastao bilijar

Kako je nastao bilijar

Kako je nastao bilijar?

Poznat je kao omiljena igra bogataša širom sveta. A možda je malo poznato I to da je u velikim gradovima bilijarska sala dugi niz godina predstavljala mesto gde ne zalazi pošten svet.

Prema nekim istorijskim izvorima, još su Stari Egipćani znali za ovu igru, a od 400. godine pre naše ere I Stari Grci. U svojoj knjizi “Ispovesti”, koja datira iz 5. veka Sveti Avgustin pominje bilijar.

Kako je nastao bilijar

Mnogi poznati pisci iz 16. I 17. veka, takođe ga pominju u svojim delima, a među njima I Šekspir.

Dok se nalazila u zatvoru, 1576. godine, škotska kraljica Marija se, između ostalog žalila I na to što su joj izneli sto za bilijar.

U knjizi Čarlsa Kotona, izdatoj 1674. godine se nalazi I prvo objašnjenje o ovoj igri na engleskom jeziku.

U to doba, ako je sudeći po slikama, bilijarski sto je bio sačinjen od niza prepreka u vidu obruča, tvrđavica I kočića. Igrač je imao prilično težak zadatak – da protera loptu, ali tako da ne obori nijednu prepreku.

Početkom 19. veka, zapravo oko 1800. godine pojavljuje se nešto slično današnjem bilijaru. A u Engleskoj se 1807. prvi put javlja opis igre koju danas poznajemo pod ovim nazivom.

Postoji tri “vrste” bilijara: karambol (igra se na stolovima bez rupa), bilijar sa rupama ili tzv. rupaš (uglavnom se igra na stolovima sa 6 rupa) I snuker (istorijski se razlikuje od ostalih bilijara, ali tehnički gledano spada u ovu grupu igara).

Mada su živeli I stvarali u različitim epohama, ono sto je zajedničko Mocartu, Abrahamu Linkolnu, kralju Luju XIV, Mariji Antoaneti, Marku Tvenu, Džordžu Vašingtonu, Napoleonu I Šarlsu Dikensu je svakako ljubav prema ovoj igri.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts