da li su brakovi henrija viii bili ukleti

Da li su brakovi Henrija VIII bili ukleti?

Henri VIII bio je kralj Engleske od 1509. do 1547. Iako je imao titulu vladara jedne jako moćne države, nije bio baš omiljen mladoženja.

Sve je počelo kada je preminuo njegov brat, kralj Artur. Henri je preuzeo i presto i njegovu suprugu, Katarinu Aragonsku, koja je tvrdila da brak sa Arturom nije konzumiran, tako da je papa odobrio venčanje. Međutim, Henri se brzo pokajao. Katarina mu je rodila samo ćerku Meri ( kasnije poznata kao kraljica Meri ili krvava Meri), dok su svi muški naslednici umirali po rođenju. Kralj je verovao da je njegov brak uklet, jer je oženio bratovljevu udovicu i odbacio svoju suprugu.

da li su brakovi henrija viii bili ukleti

Rešio je da se oženi ljubavnicom, Anom Bolen, ali mu papa nije dao razvod. Međutim, Henri se samovoljno otuđio od  pape i osnovao svoju, protestantsku veru, a brak sa Katarinom proglasio nevažećim, ostavivši je u siromaštvu i odvojivši je od ćerke. Ali ni brak sa Anom nije protekao glatko. I ona mu je rodila ćerku Elizabetu ( kasnije poznata kao Elizabeta I, jedna od najvećih vladarki), dok su se ostale trudnoće završavale pobačajima.

Kralj je opet postao sujeveran i krenuo da traži novu ženu. Iako se smatra da je voleo Anu Bolen, ona je proglašena vešticom i pogubljena, a samo par sati kasnije, Henri se oženio dvorskom damom, Džejn Simor. Džejn, za razliku od Ane nije želela da mu bude ljubavnica, ali je pristala na brak i rodila toliko željenog muškog naslednika. Preminula je na porođaju, a kružile su glasine da je preminula od posledica carskog reza.  Dečak će kasnije postati bolešljiv i preminuće u pubertetu. Henri će biti sahranjen upravo pored Džejn.

Krenula je potraga za novom kraljicom i izbor je pao na Anu Klevsku, koja je prošla bolje od prethodnica. Njihov brak je trajao vrlo kratko, jer  nijedno od njih nije bilo zadovoljno fizičkim izgledom onog drugog. Ani se nije dopadala Henrijeva gojaznost, a Henri je tvdio da je Ana toliko ružna da ne može da konzumira brak sa njom. Razveli su se, a Ana je dobila bogata imanja kako ne bi ostala bez prihoda.

Henri se opet oženio, ovoga puta mnogo mlađom devojkom, Katarinom Hauard. Ona je bila njegova poslednja nada za zdravog naslednika. Ali sve se završilo katastrofom – mlada Katarina želela je buran život i imala je ljubavnika. Henri je naredio da se pogubi kada je saznao.

Njegova poslednja supruga Ketrin Par, bila je udovica. Nadživela je samog kralja, vladala uz njega, i uspela da ga pomiri sa ćerkama koje je odbacio. Posle Henrijeve smrti opet se udala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts