Kako je viljuška stigla na Zapad?

Kako je izgledala Zapadna Evropa u ranom srednjem veku?

,,Mi,  Srbi na dvoru viljuškom boc, a Švaba rukama….“

Svi znamo ovu čuvenu Mandinu rečenicu iz kultnog filma Srđana Dragojevića ,,Lepa sela, lepo gore“, a neki su se možda zapitali da li je zaista tako bilo. 
 
Ko je odneo viljusku na zapad
Ko je odneo viljusku na Zapad?
Znamo sigurno da se višljuška koristila u Vizantiji,  a priča o Mariji Argiropulini, ženi koja je viljušku odnela na Zapad, govori mnogo o razlikama Istoka i Zapada u srednjem veku. 
 
Marija Argiropulina bila je vizantijska princeza koja se oko 1000.-te godine udala za italijanskog dužda Jovana Orseola. Brak je naravno sklopljen iz političkih razloga, tačnije,  zbog primirja Vizantije i Venecije. Uz bogat miraz, Marija je u svoj novi dom odnela i mošti svete Varvare, ali i neobičan zlatni predmet sa šiljcima na vrhu.
 
I možda se ne bi toliko znalo o ovoj princezi, inače sestri Romana III Argira koji je vremenom postao i car Vizantije, da nije Petra Damijanija, duhovnika, učitelja i starešine manastira Fonte Avelan. Malo je reći da Petar nije voleo vizantijsku princezu, najviše zbog njenih ,,hirova“ kako ih je nazvao. 
 
Petar kao duhovnik nije voleo materijalne stvari i luksuz u kojem je Marija uživala. Opisao je kako ova razmažena žena ne jede rukama, što je do tada bio običaj, već traži od slugu da joj iseku jelo, koje ona nabada na taj zlatni predmet sa šiljcima na vrhu. 
 
Još jedna stvar zbog koje je Marija bila omržena kod ovog duhovnika, bila je i ta što je u svojim odajama redovno palila tamjan. U stvari smrad iz venecijanskih kanala, ulazio je i u kuće stanovnika Venecije, ali je Mariji sigurno smetao, pa je prostor gde je boravila osvežavala mirisom tamjana. 
 
O njenoj sudbini takođe saznajemo iz Petrovih zapisa. On je zabeležio da je Bog kaznio Mariju zbog njene hirovitosti, tako što ju je usmrtio bolešću od koje se oko njenog tela širio neprijatan miris. Smrad je bio toliko jak da su i sluge prilazile samo kada je to bilo neophodno. Istoričari su utvrdili da je reč o kugi koja se u to vreme širila današnjom Italijom, i koja je uzela život ne samo Mariji, već i njenom suprugu i sinu. 
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts