Da li treba tući decu u vaspitne svrhe?

Batina je iz raja izašla!?

Da li treba vaspitavati decu fizičkim kažnjavanjem?

Da li smemo da kažnjavamo decu fizički? Mišljenja oko ovog pitanja su podeljena. Dok neki tvrde da se deca ne smeju tući jer je to zlostavljanje i kršenje njihovih prava, drugi su ubeđeni da je „batina iz raja izašla“.

Kako postupiti kada se dete nedolično ponaša, a ne možete da ga smirite samo rečima?

Da li treba tući decu ili je razgovor dovoljan?
Da li treba tući decu ili je razgovor dovoljan?

DECU NE TREBA TUĆI 

Na primer, porodični savetnik i dečiji prihijatar mr sci dr Miodrag Stanković je protiv bilo kakvog fizičkog kažnjavanja. Na sajtu stetoskop.info on je izneo par dobrih razloga zbog kojih ne bi trebalo primenjivati ovaj vid kažnjavanja.

1. Ukoliko dete kažnjavate blagim udarcima, ono će vremenom postati manje osetljivo na njih. Udarce morate pojačati, a vremenom će oni postati sve jači i jači, što može povrediti najmlađe.

2. Ako tučete decu mlađu od dve godine, čak i blagi  udarci mogu ostaviti tragove na telu, a teško da će oni umeti da shvate zato ih kažnjavate.

3. Iako ovaj vid kažnjavanja ima ponekad dobar efekat, dete može postati depresivno, čak i agresivno, pogotovo prema vršnjacima. Fizičko kažnjavanje može ostaviti posledice i u kasnijem životnom dobu, a vrlo je verovatno da će i deca koja su tučena, tući svoju deci ili bračnog partnera.

4. Mnogi roditelji se kroz ,,batine“ iživljavaju nad detetom. Dešava se da dete bude istučeno i previše zbog sitnice, samo jer je roditelj u tom trenutku bio besan zbog nečeg drugog, pa je bes iskalio na detetu, koje je napravilo mali nestašluk.

Dr Stanković takođe navodi da se mnogo bolji efekat postiže ako se dete vaspitava kroz zabavu, pohvale i pozitivno ponašanje. Ono će na taj način siguno imati bolju sliku o svojim roditeljima.

Prvo morate razgovarati sa detetom.
Prvo morate razgovarati sa detetom.

,, TUCITE SVOJU DECU…“

Pored dr Stankovića dosta psihologa takođe smatra da decu ne treba tući, čak ni blagim udarcima. Ipak, ako mišljenje potražite na nekim roditeljskim forumima, videćete da batine imaju pristalica, gotovo koliko i protivnika, možda čak i više. Roditelji su naravno protiv maltretiranja i zlostavljanja dece, ali veruju da blagi udarci po guzi ili ruci, koje primenjuju u krajnjem slučaju, kada detetu ne mogu da objasne da se nedolično ponaša, umnogome poboljšavaju stvar. Dete se uplaši i ne ponavlja više istu grešku. Mnogima se novi zakoni o dečijim pravima  ne dopadaju i smatraju ih besmislenim.

Čak je i čuveni pisac Duško Radović svojevremeno rekao: ,,Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas“ . Ali opet tu je i ona njegova, još čuvenija rečenica: ,,Volite svoju decu i kada su kriva, jer će ih život kažnjavati i kada nisu“.

S obzirom na to da nije lako podizati decu i od njih napraviti poštene ljude koji umeju da se snađu u životu, dobro razmislite, kada odlučite da ih kaznite tako što ćete ih povući za uvo. Da li je zaista dete toliko krivo? Da li ste mu objasnili da ne sme da radi to što je uradilo? Kako ste mu objasnili? Da li su batine baš neophodne? Na kraju krajeva, možda ste mu i vi sami dali loš primer u nekoj situaciji.

NE DOZVOLITE DA VAM RUKA BUDE BRŽA OD PAMETI!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts