Sekvoje – Najveći zeleni „neboderi“

NAJVEĆE DRVO NA SVETU

Večito zelena sekvoja ili mamutovac-četinar iz Kalifornije, najveće je drvo na svetu. Poput nebodera od 35 spratova dize se u nebo dostižući visinu od 120m. Stablo koje je nazvano General Šerman (Sherman) ima visinu od 89m, dok mu obim na visini od 1,5m od zemlje iznosi 24m. Teži oko 2000 tona.  Semenke su mu toliko sitne da 100komada teži samo pola grama. To znači da će se iznikla biljčica nakon 3000godina povećati 250 milijardi puta.

MAMUTOVAC KAO PODIJUM ZA PLES

Mamutovci su zaštićena i brižljivo čuvana stabla nacionalnih parkova. U 19.veku su mnoga stabla nepromišljeno posečena. Za transport jednog oborenog stabla bila je potrebna kompozicija od 30 vagona. Jedan ogromni panj stabla koje je uništeno gromom, oblikovan je kao plesni podijum.

najvece drvo na svetu

OTPORNA NA POŽARE

Dzinovska krošnja, kora debljine oko 60cm, vlaga u drvnoj masi, velika količina tanina i nedostatak smolastih supstanci učinili su je vrlo otporniom na šumske požare. Ne podleže brzom truljenju pa se zato može koristiti u najrazličitije svrhe.

NESTAJANJE PRIRODNIH ŠUMA SEKVOJA

Prirodne šume sekvoja se stalno smanjuju i naučnici ozbiljno razmišljaju kako da je spasu od nestanka. Danas su se prirodne šume sekvoje sačuvale samo u obalnom području Kalifornije, a dzinovske sekvoje na zapadnim padinama planinskog masiva Sijere Nevade.

MOŽE LI SEKVOJA USPEVATI NA PODRUČJU BIVŠEG SSSR-a?sekvoje u srbiji

Mnoge je zanimalo da li sekvoje mogu uspevati i na području bivšeg SSSR-a. Stručnjaci sa Kavkaza posadili su cele šume ovih stabala u Krasnodorskom kraju i Gruziji. Mnoga od tih stabala već donose i plodove.

NACIONALNI PARK SEKVOJA U SAD-NAJZAGADJENIJI PARK

Zanimljivo je da je Nacionalni park sekvoja najzagadjeniji park u SAD. Nivo ozona u njemu je u nivou gradova kao sto je Los Andjeles. Zbog toga u parku postoje obaveštenja koja upozoravaju posetioce kada nije bezbedno da se šetaju parkom. Svi koji zele da se zaposle u njemu idu na kratku obuku o štetnosti ozona po njihovo zdravlje. Ozon je vrlo štetan pa čak i kratkotrajno udisanje moze izazvati plikove na plućima kao ultraljubicasti zraci na kozi. Dok u višim slojevima atmosfere ozon štiti ljudsku kožu odbijanjem ultraljubičastih zraka, u prizemnim slojevima je vrlo štetan za pluća. Nastaje kada se štetni gasovi iz automobila, industrije, domaćinstava počnu zagrevati na visokim temperaturama.

DZINOVSKE SEKVOJE U SRBIJI

Drvored sačinjen od 29 džinovskih sekvoja nalazi se u Baroševcu kod Lazarevca. Strucnjaci Sumarskog fakulteta iz Beograda su, u potrazi za vrstom drveta najpodesnijom za pošumljavanje prostora na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara“,  zasadili sadnice sekvoje. Sve sadnice su se primile i do sada dostigle visinu od preko 30 metara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts