Po čemu je poznat dečak koji piški?

decak koji piski
Iako zvuči pomalo smešno reč je o jednoj čuvenoj bronzanoj statui u Belgiji, od nedavno popularnoj i u Srbiji. Evo zašto.

Za početak da kažemo Manneken Pis, ili kako ga neki u Srbiji zovu ,,dečak koji piški“, je čuvena statua u Briselu u Belgiji, inače obeležje ovog grada. U pitanju je bronzana figura, dečaka, prikazanog kako urinira. Figura se nalazi na fontani, pa dečak zapravo ,,urinira vodu“ koja se sliva u fontanu.

Figura je nastala 1619, a legende za nastanak fontane su raznolike. Ako ste turista u Belgiji, lokalni vodič će vam reći da je legenda o dečaku vezana za trgovca koji je  sa svojim sinom došao jednom u Brisel. Mališan se izgubio i ceo grad se dao u potragu, da bi na kraju našli dete kako urinira u jednoj baštici. Trgovac je u znak zahvalnosti gradu darivao ovu fontanu. Postoji i jedna mnogo zanimljivija legenda. decak koji piski srpska narodna nosnjaNaime Brisel je opkolila neprijateljska vojska, i jedino što ga je štitilo od poraza bile su visoke zidine. Zato su napadači rešili da postave eksploziv. Njih je krišom video maleni dečak koji je urinirao po zapaljenom fitilju, i tako sprečio da njegov grad padne pod milost neprijateljskoj vojsci.

Figura je kradena nekoliko puta. Da bi opet sprečili krađu dečaka, vlasti su postavile kopiju na fontanu a original se danas čuva u tzv Maison du Roi u Briselu.

Ono što je najzanimljivije jeste da se dečak povremeno oblači u razne kostime, u zavisnosti od praznika. Nekada je karatista, jednom je držao i kriglu piva, bio je fudbaler, ronilac, drakula… Od pre tri godine, na Sretenje, svakog 15. februara, dečak se oblači u srpsku narodnu nošnju, i na taj način Belgija  Srbiji čestita Dan Državnosti.

Pošto svako treba da ima svoj par, 1987, Brisel je nedaleko od fontane sa dečakom dobio i devojčicu koja piški, takozvanu  Jeanneke Pis.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts