Kako da znate kada vas neko laže?

Kako prepoznati kad neko laže?

Kako uhvatiti partnera u laži?

Da budemo iskreni za početak – svi lažemo. Neki preuveličaju istinu, neki prećute nešto bitno, neki slažu prijatelja za njegovo dobro, a neki lažu iz čiste podmuklosti. Evo kako da otkrijete da li vas sagovornik laže. Obratite pažnju na govor tela kada pričate sa nekim.

Neretko su osobe koje lažu izožene stresu i strahuju da ih neko ne otkrije. U takvim slučajevima suše se jezik i usta, pa ćete primetiti kako se osoba često oblizuje, s vremena na vreme se nakašlje ili gricka usnu. Osobu ispitujte mirno, kao da joj verujete, jer ako ga napadnete, vaš sagovornik se može uplašiti, pa će početi da se oblizuje i da teško diše bez obzira da li laže ili ne.

Ako sumnjate u nečije reči obratite pažnju na govor tela kod te osobe
Ako sumnjate u nečije reči obratite pažnju na govor tela kod te osobe
  • Lažovi ćesto ukrštaju noge, što im dođe kao neki odbrambeni mehanizam ili im je jedno stopalo okrenuto ka vratima, pošto imaju želju da što pre pobegnu od situacije u kojoj se nalaze. Cupkanje u mestu je čest znak nervoze, pa može značiti i da vas dotična osoba laže. Takođe dešava se i da ta osoba često menja položaj tela što otkriva nejnu uznemirenost
  • Obično kada prepričavamo ili objašnjavamo nešto istinito, dosta se služimo rukama i gestikulaciom pokušavamo da dočaramo neku situaciju. Kada lažemo, retko koristimo ruke, šta više pokušavamo da ih sakrijemo ili držimo u džepovima.
  • Ono što najčešće otkriva lažove, to su oči. Osobe koje lažu kriju svoj pogled i obično ne smeju da pogledaju sagovornika. Ako ga naterate da vas gleda u oči dok priča sa vama, verovatno će se nasmejati. Dakle pogled je vaš saveznik.
  • Ako provedete dovoljno vremena sa nekom osobom, možete čak i da razlikujete pravi smeh od lažnog i neiskrenog. Recimo koleginica ili kolega na poslu – obratite pažnju kako se smeje kada je opušten i raspoložen, a kako se smeje npr šali svog šefa koga se plaši. Neiskren smeh je često pun nervoze i deluje kao maska na licu. Lažan smeh može da bude i glasniji nego obično, jer se osoba previše trudi da se uklopi u društvo, pa se smeje glasnije kako bi bila u centru pažnje.
Kako da otkrijete lazan osmeh
Kako da otkrijete lazan osmeh

POLITIČARI LAŽOVI

A ko najbolje i najčešće laže od političara. Ovu činjenicu je iskoristio jedan britanski naučnik  i krenuo da istražuje  govor tela koji odaje lažove. Otkrili su na primer da Džordž Buš savija ruke a Toni Bler podiže mali prst. Recimo, dok se branio tokom afere sa Monikom Levinski, Bil Klinton se često grizao za usnu. Kako su se mnoge informacije koje je izneo pokazale netačnim, došlo se do zaključka da Klinton grize usnu kada ne priča istinu.

bil klinton laze

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts