Čudesno pravilo 80/20 za kvalitetniji život

Da li ste već sreli sa problemom da vaše najbolje namere i želje u vezi sa zdravijim načinom života budu osujećene samo zbog toga što niste uspeli da izađete na kraj sa opterećujućom disciplinom koja je bila potrebna za uspeh? Možda se zbog toga osećate kao da nikada nećete postići život u kom je sve harmonično? Pravilo 80/20 je možda pravo rešenje da se izborite sa oklevanjem koje prati svaki početak.

A pravilo je jednostavno i evo kako funkcioniše.

Korišćenje pravila 80/20 u ishrani

Imajući ovo pravilo na umu, ostaćete motivisani i realistični. Držite se zdrave ishrane u 80%odsto slučajeve ili više ukoliko možete ali ostavite sebi prostora da u maksimum 20% situacija date sebi oduška. Ovo je idealno za početak. Kada 80% vašeg izbora hrane bude zdrav vaše telo će samo vremenom osećati blagodeti zdrave hrane i samo će je tražiti. Ovim ćete smanjiti pritisak na sebe u početku i lakše istrajati u svojoj odluci. Sa druge strane, 80% je sasvim dovoljno da osetite beneficije svoje odluke i vrlo brzo i lako prelazi u 100%.

motivacija u dijeti

Koristite ovo pravilo i pri vežbanju

Ostavite sebi prostora da odustanete od vežbanja u 20%slučajeva. Preskočite svaki peti trening, termin ili šta god da je u vašem prvobitnom planu. Ovako ćete lakše istrajati u svojoj odluci jer vas ona neće gušiti i nećete se osećati kao rob. Vi sami sebi zadajete zadatke i sami određujete pravila. Ovim se oslobađate i griže savesti koja bi pratila propuštanje obaveze i negativnih posledica osećaja krivice koji lako može poništiti pozitivne efekte vežbanja.

Pravilo 20/80 u dnevnom rasporedu obaveza

Poenta je u tome da ne trebate praviti prioritet od svog rasporeda već da trebate napraviti raspored svojih prioriteta.

Neka 80% vremena u vašem rasporedu bude posvećeno vašim najvećim prioritetima. Zapitajte se koje bi to stvari u najvećoj meri doprinele postizanju cilja.

Ponekada se u potpunosti potrošima baveći se nekom sitnicom ali se na kraju dana ne osećamo produktivnim. Počnite dan sa najtežim i najbitnijim zadatkom a manje bitne stvrai ostavite za kasnije.

motivacija na poslu

Koristite pravilo 80/20 u odnosu na svoj tok misli

Svakodnevno slušamo da moramo biti pozitivni, misliti pozitivno, kako bismo ostvarili ono što stvarno želimo. Međutim, svako ko je pokušao da nema nijednu negativnu misao morao je odustati od ovog principa zato što je to jednostavno nemoguće.

Ako i ovde primenite pravilo 80/20 moći ćete dozvoliti sebi poneku mračnu misao ili tačnije nećete od nje praviti smak sveta i odustati od plana. 20% prostora za negativne misli ostavlja sasvim dovoljno fleksibilnosti i olakšava put ka cilju u kom u potpunosti imate pozitivne misli.

Koristite pravio 80/20 u životu generalno

Učinite sebi usluge i upražnjavajte ovo pravilo u odnosu na svoj život. Trudite se da 80% vremena u životu posvetite stvarima koje vam najviše znače. Nikada ne dozvolite sebi da se više od 20% vremena posvetite nebitnim stvarima kojima ne usrećujete ni sebe ni druge.

Početak je nove godine. Možda je idealan trenutak da pokušate da pravilom 80/20 unapredite svoj život!

izvor:MindBodyGreen

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts