Značenje i poreklo imena Jelena
|

Značenje i poreklo imena Jelena

Šta znači i koje je poreklo srpskog ženskog imena Jelena?

U generacijama dece koja su sredinom 90-ih godina prošlog veka kretala u školu, gotovo da nije moglo da se zamisli odeljenje bez barem dve devojčice koje su nosile ime Jelena. Danas, čini se, to nekada omiljeno ime polako zamenjuju kraće i neobičnije varijante imena.
Mada, i pored svega toga, ovo je jedno od često korišćenih imena, kako u Srbiji tako i u zemljama Balkana, a najčešće u susednoj Hrvatskoj i Grčkoj, naravno uz jezičke varijacije.

Značenje i poreklo imena Jelena
Značenje i poreklo imena Jelena

Istorija i poreklo

Ali, odakle potiče ovo ime? Sa sigurnošću se zna da je Jelena ime jedne hrišćanske svetiteljke, majke cara Kostantina i da je umnogome doprinela poboljšanju verske tolerancije i odnosu prema hrišćanima. Svake godine 3. juna, po novom, odnosno 21. maja po starom kalendaru, hrišćani pravoslavne veroispovesti proslavljaju praznika Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a u našoj zemlji postoji veliki broj svetinja koje su posvećene njima.

Lepa Helena

Međutim, ime Jelena se ipak vezuje za drugu Jelenu i veruje se da potiče iz Grčke. Naime, lepa Helena je bila ćerka Zevsa i Lede. Upravo nju u čuvenom epu “Ilijada”, grčki pesnik Homer smatra odgovornom za izbijanje Trojanskog rata. Ona je bila žena spartanskog kralja Menelaja, ali ju je oteo Prijam, sin trojanskog kralja Prijama. Kako bi se osvetio za otmicu supruge, Menelaj započinje krvavi rat.

Pretpostavlja se da grčko ime Helena vodi poreklo od reči kojom se označava Sunce, a moglo bi se slobodno prevesti kao sjajna, blistava.

Jedno je od najčešćih imena u hrišćanskim zemljama.

Skraćeni oblici imena Jelena su: Jela, Jelica, Ela, Elena, Lela, Lenka…

Čuvene Jelene

Osobe koje su ostavile traga u istoriji i kulturi našeg naroda na bilo koji način, a koje su nosile ovo ime ili njegove skraćene oblike su:

  • Jelena Anžujska (žena srpskog kralja Stefana Uroša I),
  • Jelena Lazarević Balšić Hranić (ćerka kneza Lazara),
  • Jelena (majka cara Konstantina),
  • Lenka Dunđerski (velika ljubav srpskog pesnika, Laze Kostića),
  • Jelena (ćerka despota Đurđa, koju su udali za turskog sultana Mehmeda II Osvajača),
  • Jelena Janković (srpska teniserka),
  • Jelena Tomašević (srpska pevačica)…
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts