Značenje i poreklo imena Luka
|

Značenje i poreklo imena Luka

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Luka?

Danas je ovo jedno od najpopularnijih imena u Srbiji. Iako je muško ime, pretpostavlja se da su od njega izvedena I pojedina ženska imena.

U hrišćanskoj narodnoj tradiciji se praznuje dan namenjen svetom apostolu I evanđelisti Luki. Za njega se zna da je bio blizak prijatelj apostola Pavla I da je lečio ljude. Iako se ne zna sa sigurnošću odakle je rodom, postoje pretpostavke da je bio Grk iz Antiohije. Smatra se osnivačem ikonopisa kod hrišćana, jer postoji verovanje da je upravo apostol Luka naslikao ikone:L Gospoda našeg Isusa Hrista, Bogorodice I Svetih apostola Petra I Pavla.

Značenje i poreklo imena Luka
Značenje i poreklo imena Luka

A odakle, zapravo ime Luka potiče?

Poreklo imena

Pretpostavlja se da je bilo korišćeno i u grčkom i u latinskom jeziku.

Na području Italije postoji oblast koja nosi naziv Lukanija (it. Lucanija), pa se u prošlosti ovo lično ime vezivalo za ljude koji su u njoj živeli.

Značenje imena

Što se značenja imena Luka tiče, moglo bi se slobodno prevesti kao „svetlost“ ili „onaj koji obasjava“, „svetleći“.

Drugi oblici

Od ovog imena je u Srbiji izvedeno, recimo ime Lukijan.

U ostalim jezicima, pak se javljaju različite varijante, ali ređe izvedena imena, poput: Luk u engleskom jeziku, Lukaš u poljskom…

Čuvene Luke

Među Srbima koji su nosili ovo ime izdvaja se, svakako  Lukijan Mušicki (pesnik i vladika Srpske pravoslavne crkve).

Malo poznat junak Prvog srpskog ustanka bio je Luka Lazarević.

Takođe, manje poznat, a svakako važan učesnik srpske istorijske scene s kraja 19. I početka 20. Veka bio je Luka Ćelović. Smatra se da je u to doba, ovaj Luka bio jedan od najbogatijih i najuticajnijih Srba iz Hercegovine. Bio je predsednik Beogradske zadruge, a bio je i veliki dobrotvor.

Jedan od omiljenih glumaca nekadašnjih tinejđera bio je holivudski glumac, Luk Peri.

Danas je na sajtu „Youtube“ moguće pronaći video izvesnog Lukijana Ivanovića, koji na vrlo lep način obrađuje hitove domaće i strane muzičke scene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts