Deset najboljih ženskih superheroja

Iako su u manjini, ženski superheroji iz stripova, filmova i igrica nisu ništa manje popularni od muških. Šta više, gotovo, svaki junak mora imati i ženskog partnera, čisto da mu avanture budu zanimljivije.

Ovo su deset najpopularnijih heroina. Da one postoje, svet bi svakako bio lepši, bar, muškarcima.

10. Batwoman – Šišmiš žena

Fatalna crvenokosa krije se iza lika dame po imenu Ketrin Kejn. U stripovima o Betmenu se pojavljuje relativno kratko, ali je bez obzira na period postala jedna od omiljenih ženskih junaka. Njenom šarmu nije odoleo ni legendarni mračni vitez. Šišmiš žena se pojavila krajem pedesetih u stripovima o Betmenu. Glavni razlog njenog ulaska u ovu priču je cilj da se čitaoci uvere da Betmen nije homoseksualac kao što se spekulisalo. Ipak Ketrin je lezbejka, što je izazvalo mnoge kontraverze u to vreme i njen lik je vremenom izašao iz priče da bi bio zamenjen Šišmiš devojkom ( Batgirl). Šišmiš žena, poput Betmena vlada mnogim veštinama, radila je kao vojno lice, pa je odličan borac, bavi se gimnastikom, ali u njenoj privatnoj kolekciji postoje mnoge zanimljive spravice i oružija po čemu takođe može da parira Betmenu.

Batwoman, strip junakinja i Betmenova prijateljica
Batwoman, strip junakinja i Betmenova prijateljica


9. Bafi – ubica vampira

Bafi je rođena na filmskom platnu početkom devedesetih u filmu ,,Bafi, ubica vampira“. U filmu ona je srednjoškolka koja se u slobodno vreme bavi lovom na demone i vampire. Nekoliko godina kasnije sa emitovanjem je počela i istoimena serija sa Sarom Mišel Geler u glavnoj ulozi. Nakon velikog uspeha, izdavani su stripovi, knjige, igrice i animirani filmovi u kojima je Bafi nastavila svoje avanture. Zgodna plavušica često se nalazi na listi omiljenih TV junaka svih vremena. Nekoliko puta se zaljubljivala, ali uglavnom u nezgodne likove, tako da njene veze nisu trajale dugo. U filmu njena simpatija i partner u borbi zove se Pajk, u seriji joj je prvi dečko dobroćudni vampir Ejndžl, sa kojim se upustila u zabranjenu vezu. Po odlasku na fakultet, počinje njena veza sa Rajlijem Flinom, zgodnim vojnikom koji se bori protiv demona, da bi se vremenom čak upustila u vezu  sa Spajkom, svojim arhineprijateljem. S obzirom da su zgodne devojke u hororima uglavnom žrtve krvoločnih vampira, koje čekaju da ih neki zanosni muškarac spasi, Bafi je nastala kao prkos takvim stereotipima.

Bafi i njen (ne)prijatelj Slejer
Bafi i njen (ne)prijatelj Spajk

8. Wonder Woman – Žena čudo

Ova čudesna dama, u par navrata je proglašena najseksipilnijom strip junakinjom i jedna je od vodećih feminističkih ikona. Nastala je početkom Drugog svetskog rata, pa se, logično, u prvim avanturama borila protiv nacista. Inspiracija za njen lik bile su Amazonke, žene ratnice, pa je ova junakinja izuzetno vešta u borbama prsa u prsa. Pored toga u borbi protiv zla pomažu joj i neke magične moći, kao, npr njene neuništive rukavice ili laso istine. Njen kostim sadrži elemente američke zastave, i iako se tokom godina menjao, ti elementi su ostajali. U nekim avanturama udruživala se i sa drugim poznatim strip junacima. Njen alter ego je Dajana Princ. Pošto je prava Amazonka, Čudesna žena se nije smirivala pored svojih muškaraca, a imala je nekoliko ljubavnika. Najpopularniji je možda ipak Supermen. U jednoj verziji njenih avantura, ona i Supermen imaju čak i sina. 

Wonder woman - junakinja iz stripa
Wonder woman – junakinja iz stripa

7. Supergirl – Superdevojka

Ženski Supermen pojavio se 1959 godine. U početku je bila junakinja stripa, da bi kasnije oživela i na televiziji. Njene osobine su slične Supermenovim, ni Superdevojka ne podnosi kriptonit i poseduje razne moći i veliku snagu. Ima i svog konja – Kometu. Ali ko je Superdevojka? Godinama su se provlačile razne verzije što se tiče odgovora na ovo pitanje. Najčešće se pominje kao Supermenova starija rođaka, tj Kara El Zoi, inače ćerka Supermenovog ujaka. U nekoj drugoj verziji Luis Lejn je na kratko dobila moći i postala Superdevojka.

Još jedna omiljena herojina - Superdevojka
Još jedna omiljena herojina – Superdevojka

6. Spider girl – Devojka pauk

Večina devojaka sa liste, nastale su još sredinom XX veka, dok je Spajdergrl kreacija novijeg dautma. Nastala je krajem devedesetih u stripu, do sada je dobila svoj roman i video igricu. Njeno pravo ime je Mej Parker i ona je ćerka Pitera Parkera, poznatijeg kao Spajdermen i njegove velike ljubavi Meri Džej Votson. Ima mlađeg brata Bena, koji je takođe nasledio određene moći od svog oca. Mej je imala petnaest godina kada je otkrila da ima određene sposobnosti. Od oca je nasledila većinu njegovih moći, ali s obzirom da je tinejdžerka još uvek nije toliko jaka. Opet njene rane mogu brzo da se zacele. Kada ne spašava svet od negativaca, Mej je obična srednjoškolka, ima momka i jedna je od najpopularnijih devojaka u školi, s obzirom da je harizmu i šarm nasledila od majke.

I Spajdermen ima svog ženskog pandana
I Spajdermen ima svog ženskog pandana

5. Rogue – Roug iz ,,X men“ serijala

 Roug, ili Vragolanka, kako bi zvučalo ime u grubom prevodu. Od kako se pojavila ona  je jedna od stalnih postava X men ekipe, Marvelova junakinja i jedna od omiljenih devojaka iz stripova. Prepoznatljiva po sedom čuperku, Roug je u početku bila u velikom problemu jer je mogla ozbiljno da povredi svakog ko je dotakne. Ipak vremenom je naučila da se kontroliše. Iako radi sa pozitivcima, Mistik, jedna od mutanata negativaca ju je usvojila kao malu, pa je Roug neko vreme provela sa njom.

Roug je junakinja serijala ,,X men"
Roug je junakinja serijala ,,X men“

4. Kler Benet iz serije ,,Heroji“

Još jedna heroina novjeg datuma je Kler Benet iz popularne serije ,,Heroji“. Ona je srednjoškolka, navijačica, koja nakon pomračenja Sunca otkriva da poseduje čudne sposobnosti, konkretno spontanu regeneraciju tkiva. I dok otkriva šta sve može da uradi sa novim noćima, trudi sa joj ništa ne utiče na svakodnevni život. Ipak sa ostalih desetak likova, koji su takođe osetili čudne promene na sebi posle pomračenja, i opasnostima koje te promene nose, Kler se  trudi da pomogne drugim ljudima.

Glumica Hajden Panetijer glumi Kler Benet u seriji ,,Heroji"
Glumica Hajden Panetijer glumi Kler Benet u seriji ,,Heroji“

3. Ema Frost

Mutanti iz ,,X men“  avantura  se svakako mogu pohvaliti zgodnim kolegincama. Jedna od njih je i Ema Frost ili Bela kraljica. Ona je jedna od najstarijih mutanata, i njene moći su zaista impozantne. Ne želite da naletite na Emu Frost, ona poseduje telepatiju,  pretvara se u dijamant, čita i kontroliše misli i još mnogo toga. Oblači prepoznatljivu belu i seksi odeću.

Ema Frost ili Bela kraljica iz ,,X men" serijala, jedna od najstarijih mutanata iz ovog ostvaljenja
Ema Frost ili Bela kraljica iz ,,X men“ serijala, jedna od najstarijih mutanata iz ovog ostvaljenja

 2. Catwoman – Žena mačka

Kada pomislite na Ženu mačku, kožni kostim, duge crvene nokte i crveni karmin, kako da je ne uvrstite u sam vrh omiljenih junakinja? Njeno prvo pojavljivanje bilo je u Betmenovim avanturama, tačnije još u prvoj Betmenovoj avanturi. Nekada je pozitivac a nekada negativac. Kada ima ulogu antiheroja, uglavnom je kradljivac skupocenih predmeta.  Pojavljivala se i na filmu i u stripu. Ženu mačku glumele su neke od najlepših glumica – Mišel Fafjer, Hali Beri, En Hatvej….  Poseduje mnogo oružja ali joj je omiljeni bič. Njen alter ego je Selena Kajl. Kostim Žene mačke je prepoznatljiv – crni uski kombinezon, na glavi nosi masku sa mačijim ušima, najčešće je crn, tokom godina bio još ljubičast i zelen, ali uvek izazovan i seksi. Kao i sve žene i ona se zaljubljuje, a najčešće je razstrzana između ljubavi i mržnje prema Betmenu.

Hali Beri kao Žena mačka
Hali Beri kao Žena mačka

1. Lara Kroft

Kraljicu video igara najviše je učinila poznatom Anđelina Žoli koja ju je oživela na filmskom platnu. Lara Kroft ili ženski Indijana Džons ili kradljivac grobova,  je Britanka, mlada aristokratkinja koja je sva znanja o istoriji i borilačkim veštinama stekla uglavnom  uz svog oca. Za razliku od većine heroina sa liste, ona nema nikakve moći, već se oslanja isključivo na svoje veštine i znanje. Fasciniraju je drevne civilizacije i mistični predmeti za kojima uglavnom traga. Lara, takođe za razliku od većine heroina, nema čudan kostim, ali se oblači izazovno – kratak uski šorc, atlet majica, držači za pištolje oko butina….  Kao ličnost, vrlo je zatvorena i nema puno prijatelja.

Zvanično omiljena junakinja - Lara Kroft
Zvanično omiljena junakinja – Lara Kroft
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts