Koliko kafe dnevno smemo da popijemo?

Sve što treba da znate o kafi

Retko koja odrasla osoba može da počne dan bez ovog stimulativnog napitka. Dok je nekim ljudima sasvim dovoljno da ujutru popiju na miru jednu šoljicu, drugi je ispijaju u ogromnim količinama, uvek iz velikih šolja. Jedno je sigurno – skoro svi se bolje osećaju pošto popiju ovaj napitak a užitak je lepši ako imate dobro društvo, mir ili  bar jednu cigaretu da upotpuni taj trenutak.

Ipak kafa ima i svoju ,,tamniju“ stranu, a pri tom ne mislimo na njenu boju. Ona ima stimulativno dejstvo ali može da bude i loša po vaše zdravlje. Evo kako i zašto:

Da li je kafa loša po zdravlje?
Koliko kafe smemo da popijemo?

DA LI JE KAFA ŠTETNA?

Ukoliko previše konzumirate kafu, možete imati problema. U ispitivanju koje traje još od sedamdesetih godina i u kojem je učestvovalo preko četrdeset hiljada ljudi, dokazano je da svakodnevno konzumiranje četiri i više šoljica kafe povećava rizik od bolesti i umiranja kod muškaraca i žena. Smatra se da ne treba piti više od tri šolje dnevno. Ako želite da sačuvate želudac, nemojte da pijete kafu na prazan stomak, jutro ipak mora da počne doručkom.

Koliko je kafa štetna po zdravlje?
Koliko je kafa štetna po zdravlje?

KAFA IZAZIVA ZAVISNOST

Kafa spada u vrstu droge, tačnije psihoaktivne. Sličnu zavisnost izaziva čaj ili cigarete. Neki ljudi kafu piju iz čiste dosade, ne zato što im prija, pa tako vremenom, počnu da piju i previše kafe. Kasnije će napitak izazvati zavisnost, pa nećete moći da provedete dan bez nekoliko šoljica i to je trenutak kada štetnost kafe dolazi do izražaja. 

Da li kafa izaziva zavisnost?
Kafa može da izazove zavisnost.
KOJA KAFA JE NAJBOLJA
 

Skraćeni espreso se pokazao kao najbolja vrsta kafe. S obzirom na količinu tečnosti u jednoj šoljici, tri, četiri espresa dnevno mogu biti blagotvorni za srce.

Koja kafa je najbolja?
Koja kafa je najbolja? Kratki espreso.

ZAŠTO JE KAFA DOBRA ZA ZDRAVLJE?
 
Umereno konzumiranje kafe može biti izuzetno dobro za zdravlje. Prvo, kafa pospešuje metabolizam, sagovreva kalorije, smanjuje rizik dijabetesa i Parkinsonove bolesti, kao i raka jetre, kamena u žuči….

ZAšto je dobro piti kafu?
ZAšto je dobro piti kafu?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts