sta je biografija

Šta je biografija

sta je biografija

Biografija – definicija sa objašnjenjem šta znači biografija

Šta treba da sadrži biografioja?

Biografija je, najjednostavnije receno, zivot neke osobe u pisanoj formi. Iako smo maksimalno pojednostavili definiciju, cinjenica je da biografija predstavlja osnovne podatke o nekoj osobi. Na pocetku se navodi tacno ime I prezime, datim rodjenja (I smrti). Prvi deo biografije sadrzi podatke o mestu rodjenja, odrastanju odredjene osobe. Zatim slede podaci o skolovanju I dostignucima tokom skolovanja.

Sledi deo u kome se opisuju najbitniji dogadjaji u zivotu, koji su bitni za rad I delo doticne osobe. Recimo, kada citamo biografiju Ive Andrica nailazimo na podatke o njegovoj dugogodisnjoj neostvarenoj ljubavi sa Milicom. Taj podatak mozda deluje nevazno za njegovu celokupnu biografiju, ali treba uzeti u obzir da je upravo u toj ljubavi Andric nalazio inspiraciju za mnoga dela.

Vrlo je vazno, prilikom pisanja necije biografije, proveravati cinjenice. Jer, ako podaci nisu istiniti, moze se narusiti ugled odredjene osobe.

Takodje, biografija mora da sadrzi I postinuca odredjene osobe. Recimo, ako obradjujete biografiju nekog knjizevnika, primeticete da se na kraju svake nalazi spisak dela I nagrada.

Ako, pak resite sami da pisete biografiju odredjene osobe, napominjemo: proverite sve podatke. Zatim se drzite forme biografije, dakle hronoloskim redom pisite o zivotu odredjene osobe I ne zaboravite na kraju svakako da navedete bibliografiju, odnosno knjige iz kojih ste uzimali informacije.

Da bi vam bilo jasnije šta je biografija, možete pogledati video sa biografijom Vojislava Šešelja.

Video: Biografija Vojislava Šešelja

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts