Pravila ponašanja prilikom telefoniranja

Pravilno telefoniranje

Kako se ponašati prilikom razgovora preko telefona?

Korisnika telefona je danas mnogo, ali na žalost ne znaju svi da se ponašaju prilikom razgovora. Ovo su neka osnovna pravila ponašanja tokom telefoniranja.

Ako ste negde da ulici i zazvoni vam telefon, sklonite se negde sa strane da ne smetate prolaznicima i nemojte vikati.

Ukoliko pozivate privatno nekog, pravila bontona ne dozvoljavaju da se telefonira između deset sati uveče i devet ujutru, kao ni između četrnaest i sedamnaest časova, jer je to vreme ručka i popodnevnog odmora. Naravno pravilo ne važi za poslovne pozive, jer oni zavise od radnog vremena.

Bonton prilikom telefoniranja
Bonton prilikom telefoniranja

Ako  okrenete slučajno pogrešan broj i ustanovite da ste pogrešili izvinite se i pokušajte ponovo. Ako ponovo dobijete pogrešan broj, onda sigurno nemate dobar broj telefona. Nemojte postavljati pitanja tipa: ,,Kako pogrešan broj?“ , itd.

Okrenuli ste pogrešan broj?
Pravila ponašanja prilikom telefoniranja

Kada vas zovne neko i pogreši broj, na fin način mu dajte do znanja da je u pitanju greška. Imajte tolerancije prema ljudima koji ne umeju da se ponašaju tokom razgovora ili kada okrenu pogrešan broj telefona. U krajnjem slučaju preporučite mu da pročita ovaj tekst…

Šalu na stranu, još jedno bitno pravilo telefoniranja odnosi se na druge osobe koje telefoniraju, a nalaze se sa vama u istoj prostoriji. Stavite toj osobi do znanja da vas ne interesuje njen razgovor, započnjite priču sa trećom osobom ukoliko se tu nalazi još neko.

Kada morate da pozovete nekog sa tuđeg telefona, neka vas razgovor bude što kraći i obavezno se zahvalite na kraju osobi od koje ste pozajmili telefon.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts