Da li znate da promene u Google analitici mogu ozbiljno da ugroze vašu poziciju? Pripremite se na vreme!

Od 1. jula, Google će uvesti određene promene u svom poslovanju, i to u domenu analitike. Ovo su stvari o kojima obični korisnici nemaju dovoljno znanja – niti im je potrebno da ih imaju – ali svi vlasnici sajtova znaju zbog čega je Google analitika toliko važna i šta im ona sve nudi. Ali, da li i vi znate promene koje slede i na koje načine one mogu da ugroze vašu poziciju i budućnost vaše kompanije? Ako ne, evo nekoliko ključnih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Koje promene su najvažnije?

U mnoštvu promena koje nam slede, dva pitanja su najvažnija – šta i kada? Dakle, 1. jula 2023, Google će preći na novi sistem analitike. Ovo znači da će svi podaci koje je Google do sada prikupljao o vašoj kompaniji i vašem sajtu prestati da se prikupljaju na način kako se to radilo do sada. Sve to možda ne izgleda previše važno na prvi pogled, ali imajte na umu da je Google analitika važan aspekt svakog sajta, što će postati još važnije nakon 1. jula.

Kako će se raditi analitika?

Umesto da se fokusira na posetioce i prikaze stranice, što se do sada radilo pomoću Google Universal Analytics alata, ovaj pretraživač će početi da koristi sistem Google Analytics 4 koji će pratiti takozvane događaje na vašem sajtu. Međutim, da bi vaš sajt počeo da koristi taj sistem, morate izvršiti migraciju na njega, što nije jednostavan i lak proces. Zbog toga bi bilo dobro da pronađete nekog ko se razume u ove detalje i zbog koga će vaša kompletna GA4 migracija biti zaista efikasna, brza i svrsishodna. Ovako ćete dočekati promene spremni i pripremiti se da počnete da pratite događaje od prvog dana.

Šta su događaji?

Događaji koji se odvijaju na vašem sajtu – na engleskom, oni se zovu events – čine grupu faktora koji određuju ne samo kvalitet i popularnost vašeg sajta, već i njegovu prisutnost i relevantnost na Google pretragama. U zavisnosti od tipa sajta i industrije u kojoj se vaša kompanija nalazi, ovi događaji mogu da pokriju sve od broja ljudi koji prvi put pristupaju vašem sajtu do načina na koji oni vrše plaćanje za robu ili usluge koje im nudite. Ukratko, Google će pratiti mnogo više stvari nego do sada, a njegov algoritam za pozicioniranje sajtova mogao bi da počne da se drugačije odnosi prema vašem sajtu ako podaci koje Google Analytics 4 daje nisu pozitivni.

Šta uraditi?

Jedini način da ostanete relevantni i prisutni na Google pretragama jeste da pređete na novi sistem analitike. To možete da uradite do 1. jula, ali bi bilo korisno da to uradite što pre. Ovim ćete dati sebi i svojim zaposlenima mogućnost da što više naučite i postignete pre no što ova promena zaživi, dok ćete, sa druge strane, moći da se spremite za promene u sferi marketinga koje vam slede.

Kako vas ovo ugrožava?

Dosadašnjim načinom praćenja, Google je mogao da vam pokaže ko su posetioci vašeg sajta i da vam na osnovu njihovog demografskog i geografskog preseka pomogne da oblikujete svoju marketinšku kampanju. Sada, međutim, to neće biti moguće kao ranije, što znači da ćete morati da uložite više vremena i resursa u svoje reklamiranje. No, pošto će vam nova analitika davati više odgovora, samo morate da naučite kako da je koristite i dobićete priliku da razvijate svoj posao kao nikada pre.

Kakav god posao da vodite i koliko god zaposlenih da imate, svima je na umu da svoju firmu učine što popularnijom i važnijom u poslovnom svetu. Kako je Google jedan od najboljih načina da to uradite, obratite pažnju na novu analitiku i pokušajte da je razumete najbolje što umete, ili pak pronađite ljude koji će vam pomoći da se spremite za ovaj stresan posao na najbolji mogući način!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts