Kako naći posao u inostranstvu

Posao u inostranstvu

Sve je veći broj mladih ljudi medju kojima su i visokoobrazovani i stručni kadrovi, zainteresovan za rad u inostranstvu.

Za posao u inostranstvu neophodno je da ispunjavate odredjene uslove, a onda i da prodjete dodatnu detaljinu proceduru.

Za studente i za mlade, prvenstveno za devojke, i dalje funkcioniše sistem razmene au par, koji je najrazvijeniji sa SAD-om i koji podrazumeva najviše mogućnost rada kao bebisiterka ili čuvanje dece.

S druge strane, sistem koji omogućava stručnjacima raznih profila da rade u inostranstvu, u poslednjevreme je sve razvijeniji i uključuje razne državne organe.

posao u inostranstvu

Među najtraženijim zanimanjima u zemljama zapadne Evrope, a koja su na raspolaganju ljudima iz naše države su lekari, fizioterapeut, medicinske sestre, drugi medicinski radnici u kućnoj nezi ili za čuvanje starih osoba, radnici koje zapošljava farmacija i gradjevina.

Zapošljavanje za ovaj kadar obično pomaže i matična država pa se informišite o detaljima na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

U ovakvim slučajevima oglase za posao dostavlja nacionalnim službama, nadležno telo strane države, a njima se kao povratna informacija šalje spisak zainteresovanih kandidata koji su prošli odredjenu proceduru.

Sledi intervju, ako se to izričito zahteva i na kraju obaveštavanje kandidata o rezultatima odnosno o tomeko je dobio posao.

posao u nemačkoj

Prava radnika

Za poslove za koje posreduju nacionalne državne službe, prava radnicima, svojstveno važećem zakonu su garantovana radnicima koji posao dobiju, pa će tako naši radnici imati ista prava kao i svi ostali radnici u toj državi. Takodje, sam poslodavac ima dužnost da radniku obezbedi radnu dozvolu, koju radnik ne plaća.

Dužina angažmana zavisi od poslodavca, mada je vrlo česta praksa produžavanje ugovora kada ostekne prvi angažman.

I kada je reč o privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju, troškovi ove vrste bi trebalo da se naplaćuju od poslodavca.

Kada kao novopečeni radnik u inostranstvu dobijete radnu dozvolu, poslodavac potpisuje ugovor ili daje izjavu i Vašem zaposlenju, a dokumentacija se šalje u stranu ambasadu.

Saveti

Iako u željenu zemlju u potrazi za poslom možete otići i samostalno i tamo se boriti za zaposlenje, preporuka je da, ako već postoje državni programi – to i iskoristite. Bezbednije je i sigurnije.

Informišite se što više o kompaniji kod koje ste konkurisali za posao. Možda nudi prekvalifikaciju, pa ako vaša kompetentnost nije zadovoljavajuća, ipak imate neke šanse.

Analizirajte uslove rada koji Vas očekuju u zakon o radu države u koju odlazite da radite. Uvek je dobro biti informisan o tome koja su Vam prava!

Svaki aranžman i poslovni dogovor imajte u pisanoj formi u slučaju lakšeg dokazivanja ako dodje do spora ili nesporazuma.

Ne prihvatajte bilo kakav posao koji Vam se nudi bez radne dozvole.

Šta je strancima potrebno?

Kada je reč i Nemačkoj, osim lekara čije se diplome medicinskih fakulteta jednostavno nostrifikuju, i za koje je potrebno je imaju položen stručni ispit u Srbiji i znanje nemačkog jezika na nivou B1, posebno interesantna zanimanja su u oblasti informacionih tehnologija pa naši IT inženjeri i programeri sa lakoćom mogu računati na dobro plaćen posao u inostranstvu.

Kada je u pitanju Rusija najveća mogućnost zaposlenja je u gradjevini a postoji i odredjena potražnja za radnicima kao što su fizički radnici na naftnim platformama.

Traženi su i poslovi ekonomista, kao i kandidata koji znaju više stranih jezika.

Nemačka najviše traži lekare i medicinare

Pored medicinske struke (doktori specijalisti, stomatolozi, medicinske sestre, negovatelji…), jako su traženi i radnici u ugostiteljstvu – ugostiteljski radnici (konobari, barmeni, kuvari, sobarice), kao i radnici kao što su varioci, električar, vozač, pomoćni radnici kada je u pitanju poljoprivreda (branje voća) i šumarstvo, ali i pomoćno osoblje za kućne poslove.

Osim za visoko kvalifikovanu radnu snagu, jedna od zamalja koja otvara svoja vrata i slabije kvalifikovanim radnicima je Nemačka koja ima velike potrebe za majstorima, zanatlijama i tehničarima.

Nemačka kompanija DEKRA, iznela je činjenice na osnovu ankete među transportnim i logističkim firmama i koje kažu da će ovoj državi za 10 godina nedostajati oko 150.000 vozača teretnih vozila.

Norveška – nova obećana zemlja

Da biste konkurisali za neki od poslova u Norveškoj, potrebno je da imate odgovarajuću diplomu, radno iskustvo, i da solidno poznajete engleski i norveški jezik.

Norveška najviše traži inženjere, konobare, kuvare, medicinsko osoblje, vaspitače, vozače… Bruto mesečna plata za radnikeovih profila je oko 4 i po hiljada evra mesečno. Ako zadovoljavate potrebne kvalifikacije, mogućnost da ćete se zaposliti je jako velika.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts