Poreklo i značenje imena Sanja
|

Poreklo i značenje imena Sanja

Šta znači i koje je poreklo imena Sanja?

Iako je srodno grčkom imenu Aleksandra i vrlo često jedan od najčešćih nadimaka mnogim Aleksandrama, Sanja je samostalno ime. Pored toga što se često nalazi kao “pravo” ime, mnogi stručnjaci smatraju da je ipak izvedeno od muškog imena Aleksandar. Zanimljivo je da je ovo jedno od takozvanih uniseks imena, odnosno da ga nose pripadnici oba pola. Mada ponekad zvuči malo neobično, zaista je tako.
Jedan od najpoznatijih ljudi koji nosi ovo ime je i naš poznati muzičar Sanja Ilić.

Poreklo i značenje imena Sanja
Poreklo i značenje imena Sanja

Poreklo imena

Dakle, postoje pretpostavke da je ime Sanja zapravo izvedenica muškog imena Aleksandar. Međutim, postoje i pretpostavke da je samostalno ime koje vodi poreklo od glagola sanjati.

Značenje imena

Ukoliko se prihvati mišljenje da je ime Sanja izvedeno od grčkog imena Aleksandar, onda bi imalo istovetno značenje. A prema drugom tumačenju, ovo ime je izvedeno od glagola sanjati.

U mnogim jezicima postoje različite varijante ovog imena, a zanimljivo je da se najčešće koristi u Rusiji. Čak pojedini naučnici tvrde da je ime poreklom rusko.

Drugi oblici

Uglavnom nema varijacija ovog imena, s tim što u različitim jezicima ima različito značenje, a ponekad i oblike. Tako, na primer arapska varijanta ovog imena je Sani, a moglo bi se prevesti kao blistava, sjajna. U nemačkom jeziku se ovo ime tumači kao: “ona koja je mudra, razborita”.

Čuveni nosioci imena Sanja

Pevačica grupe “Novi fosili”, uz čiju muziku su stasale mnoge generacije je Sanja Doležal.Naš čuveni pevač narodne muzike, Toma Zdravković, kao i grupa “Alisa” imaju posme posvećene Sanji…

Srpski etno bend “Balkanika” je proslavio muzičar Sanja Ilić.

TV voditeljka na jednoj od srpskih televizija je Sanja Marinković.

Sanja Malagurski je odbojkašica reprezentacije Srbije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts