Zašto se stvara voda u plućima i kako se leči na prirodan način

Voda u plućima ili edem pluća je nakupljanje tečnosti u plućnim alveolama. Razlog je povišeni plućni kapilarni pritisak ili poremećena funkcija propustljivosti kapilarno – alveolarne membrane pluća.

Akutni edem pluća može biti kardiogenog i nekardiogenog porekla, (srčani i nesrčani edem).

Kod prvog edema, uzroci su nedovoljna snaga srčanog mišića i poremećaji ritma i stanja srca. Simptomi su vrlo karakteristični. Pacijent tada češće praktikuje sedeći položaj jer mu je tako lakše diše. Disanje je jako čujno, teško ali i ubrzano. Ispljuvak iz pluća je penušav, a može imati i tragove krvi, srce radi ubrzano, vene na vratu su izražene. Znojenje je obilno.

Dijagnoza pretpostavlja EKG, laboratorijskie analize, rentgensko snimanje.

Kako se leči?

Lečenje edema pluća zavisi od toga da li pacijent ima visok, normalan ili nizak krvni pritisak. Funkcija pluća se vraća intubiranjem i primenom posebnih medikamenata (bronhodilatatorima). Nepohodno je i rasterećenje srca smanjenjem dotoka krvi u srce.

Kod druge vrste -akutnog edema pluća koji je nekardiogenog porekla.

voda u plucima

Od čega dolazi voda u plućima?

Zašto se javlja voda u plućima? Uzroci su infekcije, udisanje toksičnih supstanci, oboljenja pankreasa, povrede grudnog koša, opekotine, masna embolija, lekovi, droga, utapanje…

Zašto se stvara voda u plućima? U situacijama trovanja udisanjem otrovnih supstanci, može se javiti slika koja liči na napad bronhijalne astme. Dijagnoza je ista kao kod prve vrste edema ,a lečenje zavisi od razvoja kliničke slike. Uzroci stvaranja vode mogu biti i udisanje stranog sadržaja u pluća na primer iz želuca, ili tečnosti i hrane tokom jela kao i aspiracija vode u slučaju davljenja. Tu su i bakterijske i virusne infekcije, upala pluća, grip, posledice nakon hirurškog uklanjanja tromba ili transplantacije pluća, penjanje na visoke nadmorske visine, udisanje kiseonika u trajanju većem od 48 sati, pri koncentraciji većoj od 60%, povrede u saobraćajnoj nesreći.

Da li je opasna voda u plućima?

Koliko je opasna voda u plućima? Edem je po život opasno i dramatično stanje koje traži neodložnu terapiju i intervenciju.

Količina tečnosti u plućima zdravog čoveka je oko 20% ukupne mase pluća, a u slučaju edema , ta količina raste na 30%.

Šta znači voda u plućima?

Edem pluća je obično posledica narušene funkcije levog srca, koje je praćeno porastom krvnog pritiska,što dovodi do ulaska tečnosti u alveole, a sve usled poremećaja rada srčanih komora.

Komore tako uzrokujući da krv koja se vraća u srca iz njega izlazi, dok telo reaguje povećanjem krvnog pritiska i većom zapreminom tečnosti.

Razvoja edema pluća kreće sužavanjem sitnijih bronhija uz stvaranje otpora ulasku vazduha. U toj prvoj fazi nema izrazitih smetnji , ali ako se u ovom stadijumu ne interveniše, razvija se teži oblik edema pluća.

Tegobe

Nedostatak daha nakon napora, otežano disanje, osim kada se bolesnik sedi uspravno i kašalj. U težim slučajevima simptomi i tegobe se pogoršavaju i mogu se javiti anksioznost, strah od smrti gušenjem, nesvestica ili gubitak svesti, penušav ili sukrvičav ispljuvak, bol u grudima, tahikardija, nabrekle vene na vratu, hipertenzija i jako znojenje.

Terapija

Akutni edem pluća zahteva trenutnu i neodložnu medicinsku pomoć kada se mora smanjiti količina tečnosti u plućima, poboljšati razmene gasova i uspostaviti normalna funkcija srca. Bolesnik se stavlja u sedeći položaj, primenjuje se kiseonik ili mehanička ventilacija intubacijom.

Lekovi

Pored medicinske terapije, možete sebi pomoći uz neki prirodan lek.

Ruski narodni lek: Na oblast pluća položite sundjer, koji je natopljen u vrućoj slanoj vodi, nekoliko puta na dan.

Obloge kojeće umanjiti bol možete stavljati tako što ćete ih napraviti od listova svežeg kupusa, koje ste premazali sirćetom. Preko obloga stavite vunenu tkaninu, natopljenu toplim maslinovim uljem.

Možda će pomoći i oblozi od mladog sira. Staljajte ih na ledja 3 puta dnevno u trajanju od po 3 sata.

Lek od luka

Oko trista grama crnog luka očistite i usitnite. Zatim luk prelijte sa pola litra suvog belog vina i dodajte 100 grama Ovu masu stavite u teglu koju treba dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 8 dana. Za to vreme, povremeno protresite teglu. Nakon 8 dana, procedite masu i tečnost koju ćete dobiti pijte svakog dana, 4 puta na dan po jednu supenu kašiku pre obroka.

Još jedan lek od luka : Usitnite veliku glavicu crnog luka, stavite ga u veću posudu, nagnite glavu nad posudom, pokrijte je peškirom i udišite zatvorenih očiju i otvorenih usta. Ovakva inhalacija ima blagotvorno dejstvo, a treba je primenjivati ujutru i uveče dok ne osetite boljitak.

Inhalacija lukom inače pomaže i kod upale grla , gripa, bronhitisa , upale sinusa , encefalitisa. Inhalacija lukom nema štetne efekte i može seprimenjivati duži vremenski period.

Na kraju, važno je da u slučaju da osetite simptome vode u plućima obavezno potražite lekarsku pomoć jer se može razviti u teži oblik koji može biti jako opasan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts