Najpopularnije teorije zavere

Najpoznatije teorije zavere

Istoriju pišu pobednici i moćnici. Nikada verovatno nećemo saznati ko je bio heroj a ko zločinac, kao ni to da li su se neki kultni istorijski događaji zaista dogodili ili su samo servirani ljudima, ne bi li se zataškala neka druga dešavanja. U svakom slučaju, razne teorije zavere već godinama raspiruju maštu ljudima, a ovo su neke od najpopularnijih.

SMRT ADOLFA HITLERA

Zvanični podatak o Hitlerovoj smrti glasi da je izvršio samoubistvo ubivši se svojim pištoljem, a njegova tek venčana supruga Eva Braun se otrovala. Te, 1945. saveznici ulaze u Berlin, i pronalaze Hitlera i Evu mrtve u bunkeru gde su se krili.

Međutim, godinama se spkulisalo, da je Hitler uspeo da pobegne u Argentinu gde je živeo još nekih dvadeset – trideset godina, a da pronađena tela, koja su kasnije spaljena, pripadaju nekim drugim ljudima. O nacističkom vođi se između ostalog govori i da je poreklom Jevrej i da je holokaustom i nastradalim Jevrejima, koji su poslužili kao žrtve, uspeo da izdejstvuje da njegov narod napokon dobije ponovo svoju zemlju koju je pre više vekova izgubio.

Hitler i Eva Braun su navodno iyvr[ili samoubistvo 1945
Hitler i Eva Braun su navodno izvršili samoubistvo 1945
SMRT MERLIN MONRO

Holivudsku divu pronašla je mrtvu njena kućipaziteljka.S obzirom da je bila neuravnotežena osoba, koja je utehu pronalazila u piću i sedativima, zaključak je bio da se Merlin ubila velikom dozom tableta.

Ono što se zasigurno zna, to je da se Merlin viđala sa tadašnjim predsednikom Dž. F. Kenedijem, kao i da je simpatije prema njoj gaio njegov brat, Robert. Pretpostavlja se da je Merlin znala mnogo tajni ove porodice, a neki izvori govore da je bila zaljubljena u američkog predsednika i da je želela mesto prve dame, koje je tada pripadalo Džeki Kenedi. Smrt Merlin Monro jedna od omiljenih teorija zavere u svetu, baš zbog njene povezanosti sa porodicom Kenedi, za koju se sumnja da je naručila ubistvo glumačke legende iz zlatnog doba Holivuda.

Da li porodica Kenedi ima veze se smrću Merlin Monro ?
Da li porodica Kenedi ima veze se smrću Merlin Monro ?

>NAPAD NA PERL HARBUR

Amerikanci se mogu pohvaliti sa najviše teorija zavere. Jedan od najbitnijih trenutaka u njihovoj istoriji je napad na Luku Perl Harbur, gde se nalazila američka vojska.

Iako su odnosi sa neprijateljem do tada bili zategnuti, smatra se da je američka vlada znala za ovaj napad, ali da nije preuzela ništa i učinila da napad bude pravo iznenađenje za vojnike u Perl Harburu, kako bi imala razlog da napadne Japance i uđe u rat.

Da li su Amerikanci znali da će Perl Harbur biti napadnut ?
Da li su Amerikanci znali da će Perl Harbur biti napadnut ?

POGIBIJA PRINCEZE DAJANE

Smrt princeze Dajane i dan danas intrigira kako Britance, tako i ostatak sveta. Nesrećna princeza poginula je sa svojim verenikom u jednom tunelu u Parizu, u saobraćajnoj nesreći.

Veruje se da je u nesreću prste umešala kraljevska porodica, za koju se sumnja da Dajanu nikada nije volela. Nakon razvoda od princa Čarlsa, Dajana se ponovo zaljubila, i to u Dodija al Fajeda, uglednog lekara. Možda joj bivši članovi porodice nisu oprostili što je planirala da se , kao majka budućeg kralja,  uda za muslimana, a po nekim tvrdnjama tada je nosila i Dodijevo dete. Nesreća je najviše pogodila Dodijevog oca, koji se ni posle skoro dve decenije ne smiruje i pokušava da dokaže umešanost kraljevske porodice u smrt svog sina i nesuđene snaje. Po nekim drugim teorijama Dajana je samo lažirala smrt, kako bi napokon pobegla od očiju javosti i živela mirno.

Kako je poginula princeza Dajana ?
Kako je poginula princeza Dajana ?

SIDA

O jednoj o najgorih bolesti se ne zna puno, a zvanično saopštenje je da je nastala negde na Afričkom kontinentu, gde se u lošim životnim uslovima  prenela sa majmuna na čoveka. S obzirom da bolest napada imuni sistem, a život u lošim uslovima na afričkom kontinentu uopšte nije dobar po zdravlje, nije bilo teško da se bolest raširi, pa čak i da stigne na druge kontinente.

Postoji teorija da je SIDA zapravo veštačka bolest, stvorena u laboratoriji, sa ciljem da se smanji broj stanovnika na, ionako prenaseljenoj planeti. Drugi kaži da je bolest izmišljena od strane farmaceutske industrije koja ne bira načine da zaradi ogroman novac, a treći pak govore da lek za ovu bolest odavno postoji i da je dostupan samo povlašćenim građanima.

Kako je nastala SIDA ?
Kako je nastala SIDA ?

NAPAD NA BLIZNAKINJE 11. SEPTEMBRA

Događaj koji je izazvao sumnju kao slučaj sa Perl Harburom je i dobro poznati napad na zgrade Svetskog trgovinskog centra. Verovatno bi mogla da se napiše jedna obimna knjiga vezana za teorije zavere i napad na bliznakinje. Glavna je da su SAD tražie opet izgovore da napadnu Irak i Avganistan, kako bi mogli da eksploatišu prirodne resurse ovih zemalja. Da bi što više razorili zgradu, Amerikanci su navodno postavili i eksploziv koji se aktivirao u trenutku udara, pa je tako kancelarijski pribor i nameštaj leteo kroz prozor. Takođe smatra se da iza svega stoji i Izrael kao podrška i da je svim Jevrejima javljeno da taj dan ne dolaze na posao. Međutim kada je reč o teorijama zavere nekada se i preteruje a neke činjenice se bukvalno izmišljaju.

Opet sa druge strane, imamo ljude koji imaju dokaze da je napad bio stvaran. Tako su npr, stručnjaci zaključili da je nameštaj leteo usled obrušavanja sprata na sprat, a među nastradalima našli su se i Jevreji.

Zašto je napadnut Svetski trgovinski centar ?
Zašto je napadnut Svetski trgovinski centar ?

SLETANJE NA MESEC

S obzirom da se na Mesečevu površinu sletelo samo jednom, postavilo se pitanje zašto SAD nisu ponovo slali ekspediciju na Mesec. Kao dokaz da je sletanje lažirano navodi se i zastava koja se viori  kao da je na vetru a nalazi se u bezvazdušnom prostoru. Misija je navodno snimljena u jednom holivudskom studiju. S obzirom da je Jurij Gargarin samo koju godinu ranije izveo uspešno lansiranje u svemir, Amerika je polako gubila hladni rat sa Rusijom, a narodu je trebalo skrenuti pažnju sa rata u Vijetnamu koji su građani SAD-a osudili.

Kao opovrgavanje ovih teorija, navodi se na primer da nije bilo više misija na Mesec jer je to jako skup poduhvat, a da je u pitanju samo dobar film, na snimanju istog moralo bi da učestvuje mnogo ljudi, od kojih bi neko pre ili kasnije progovorio o lažnom sletanju na Zemljin satelit.

Da li je čovek sleteo na Mesec ?
Da li je čovek sleteo na Mesec ?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts