Ita Rina, prva jugoslovenska filmska zvezda

Za ime Ita Rina znaju uglavnom ljubitelji ukrštenica jer se njeno kratko ime često pojavljuje u skandinavkama. Ita nije bila obična glumica, već prva internacionalna jugoslovenska zvezda, lepotica koja je došla do samih vrata Holivuda.

Rođena je kao Ita Kravanja 7. jula 1907. Poreklom Slovenka, Ita je još kao devojka ostala bez oca, a majka se izdržavala  iznajmljivanjem soba studentima. Kako je važila za lepoticu, drugarice su je prijavile na izbor za mis, pa je ubrzo postala najlepša Slovenka. Na izbor za najlepšu Jugoslovenku u Zagrebu je zakasnila, pa joj je izmakla i prva šansa da postane glumica, s obzirom da je prva nagrada bila uloga na filmu.

Prva jugoslovenska filmska diva
Prva jugoslovenska filmska diva

U to vreme je radila u banci, ali je želela filmsku karijeru. Na njenu sreću u Zagrebu je upoznala vlasnika jednog od bioskopa, koji ju je predstavio nemačkom producentu Ostermajeru. Uprkos majčinom protivljenju Ita je otišla u Nemačku i tu je počela njena filmska karijera. Dobila je ulogu sobarice u filmu ,,Šta deca kriju od roditelja“, a usledile su sve veće uloge. Družila se sa Jugoslovenima u dijaspori i tako upoznala svog budućeg supruga  Miodraga Đorđevića, tada studenta elektrotehnike.

Kao što je običaj i Ita je kao slavna glumica rešila da promeni ime. Na krštenju je dobila ime Italina, to ime je razdvojila – Ita Lina, ali joj je lepše zvučalo Ita Rina i po tom imenu su je svi znali.

Krajem dvadesetih godina snimila je čuveni ,,Erotikon“, film koji obiluje, za to vreme, eksplicitnim scenama. I dok su mnogi slavili našu glumicu i hvalili njenu glumu, bilo je i kritičara pogotovo u krugovima katoličke crkve, koji su čak i cepali izlepljene plakate za pomenuti film.

Scena iz filma ,,Erotikon"
Scena iz filma ,,Erotikon“

Kada su Itu pozvali u Holivud, ona je odlučila da sve ostavi i da se uda za Miodraga. Prešla je u pravoslavlje i dobila ime Tamara. Po povratku u domovinu, opet je počela da se bavi filmom, ovoga puta snimajući domaća ostvarenja, sa, uglavnom, nemačkim glumcima. Vremenom je ponovo otišla u Nemačku, ali se zbog oštre političke situacije vratila kući.

Za vreme Drugog svetskog rata preselila se u Vrnjačku Banju, a posle rata ona, Miodrag i njihovo dvoje dece su živeli veoma skromno. Pokušala je da se ponovo bavi filmom, radila u ,,Avala filmu“ i ,,Lovćen filmu“, imala je nekoliko manjih uloga, ali sve bez nekog većeg uspeha.

Zbog problema sa astmom preselila se u Budvu sa suprugom, koji je takođe bio narušenog zdravlja. Preminula je 10. maja 1979. u Budvi a sahranjena uz počasti u Beogradu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts