Ko je bio Branislav Nušić

Branislav-Nusic-76Branislav Nušić

Daleke 1864. godine, 08. oktobra u Beogradu rođen je veliki srpski pripovedač, romansijer, putopisac i dramaturg,  Alkibijad Nuša. Kada je napunio 18 godina, ovaj mladi Cincarin je promenio svoje ime u Branislav Nušić. Detinjstvo je proveo u Smederevu, gde je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Maturirao je u Beogradu, gde je završio i Pravni fakultet.

Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu. Nakon rata objavio je čuvenu pesmu „Dva raba”,  čija tema je bila ismevanje srpske kraljevine, a posebno kralja Milana. Zbog nje je bio osuđen na dve godine zatvora.

I pored toga, bio je službenik Ministarstva inostranih poslova i boravio je u konzulatima Srbije u: Solunu, Bitolju, Skoplju i Prištini.

Godine 1900. postaje najpre sekretar Ministarstva prosvete, a zatim i zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Veliki deo svog života i rada je posvetio pozorištu, radeći kao dramaturg i organizator pozorišta u: Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu i Skoplju.

Godine 1905. se preselio u Beograd, gde se bavio novinarstvom. Poznato je da je često objavljivao tekstove pod pseudonimom „Ben Akiba”.

Tokom Prvog svetskog rata napušta Srbiju i do kraja rata boravi u: Švajcarskoj, Francuskoj i Italiji.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 10. februara 1933. godine.

Umro je u Beogradu 19. januara 1938. godine. Spomenik posvećen Branislavu Nušiću nalazi se u parku u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta u Beogradu.

Najpoznatija dela Branislava Nušića
Najpoznatija dela Branislava Nušića

Najpoznatija dela Branislava Nušića

– „Tako je moralo biti”,

– „Kirija”,
– „Jesenja kiša”,
– „Iza Božjih leža”.

Komedijama:

– „Gospođa ministarka”,
– „Ožalošćena porodica”,
– „Pokojnik”,
– „Sumnjivo lice”,
– „Narodni poslanik”…

Romanima:

– „Autobiografija”,
– „Hajduci”…

Autor je i brojnih pripovedaka, tragedija, a pisao je i putopise i udžbenike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts