Šta znači treća grupa sekreta i kako se leči

Treća grupa sekreta

Vaginalni sekret nakon analiza deli se u ginekološkoj praksi na šest osnovnih grupa. Ipak, brojevi kojima se označavaj ove grupe, ne ukazuju na stepen infekcije.

I grupa – može se javliti i kod kod ženske novorođenčadi i zapravo predstavija dominaciju Doderlaj novih bacila, zatim gram-pozilivnih i gram-negativnih bakterija, čija je količina minimalna.

II grupa vaginalnog sekreta upbičajena je kod devojčica pre puberteta ali i kod starijih žena. U ovakvom sekretu ima veće količine Doderlajnovih bacila. Takav nalaz se smatra normalnim. U slučaju vaginalnog sekreta I i II grupe lečenje nije potrebno.

III grupa – treća grupa sekreta je uobičajena kod seksualno aktivnih žena, a prema količini bakterija i gljivica koje su prisutne u sekretu, postoje b grupa, k grupa i d grupa. Treća grupa sekreta sadrži i dosta leukocita, patogene bakterije, nema Doderleinovih bacila, a nekada se može naći i Trihomonas vaginalis. Sekret tada prlja rublje i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada medjutim može proći nezapaženo i bez reakcija. Dosta žena ima treću grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na smetnje mora da se leči zbog toga što se infekcija širi i može lako da pređe u hronična zapaljenja.

treca grupa sekreta

Kod sekreta III b grupe, leči se samo žena, a u svim ostalim slučajevima, oba partnera. Ako se lečenje izbegava, može doći do komplikacija, upale jajnika ili sluzokože materice, a kod trudnica može da izazove pucanje vodenjaka.

Tokom terapije se izbegavaju seksualni odnose, i potrebno je redovno održavati higijenu, ne koristiti iste peškire i sapune sa ukućanima, i sintetički veš zameniti pamučnim koji ćete redovno iskuvavati.

Nošenje tanga gaćica, može takodje ubrzati nastanak infekcije kao i upotreba dnevnih uložaka koji mogu iritirati genitalni deo.

Ginekolozi se slažu da depilacija stidnih dlačica doprinosi boljoj higijeni genitalne regije i da maljavost polnih organa predstavlja opasnost od deponovanja i gomilanja bacila.

Irigatori koji se koriste za održavanje higijene genitalija, mogu biti jako korisni ali se o nihovoj upotrebi posavetujte sa lekarima.

IV grupa – označava da je u sekretu prisutna bakterija gonokoka, koja je izazivač gonoreje.

V grupa sekreta znači da postoji infekcija parazitom Trichomonas vaginalis.

VI grupa označava da je u sekretu prisutna gljivica Candida albicans. Šesta grupa se najčešće sreće kod trudnica i žena sa slabim imunitetom ili nakon tretmana penicilinskim lekovima. Za ovu grupu uobičajen je sirast sekret, čest svrab i peckanje, a lečenje je oralnim iIi vaginalnim putem, nekada kombinovano ali je obavezno istovremeno lečenje oba partnera.

Zašto se javlja sekret

Vagina se protiv infekcije bori sekretom koji je kisele Ph vrednosti (4), i tako stvara sredinu u kojoj teško opstaju razni uzročnici bolesti. Pojačan sekret mogu da prate crvenilo u predelu vagine, svrab, peckanje, neprijatan miris i promena boje iscetka. Lečenje se vrši isključivo nakon utvrdjivanja uzročnika pojačanog sekreta a nekada obilniji sekret ne mora da znači obaveznu infekciju, već može biti posledica korišćenja antibiotika ili trudnoće.

Šta znači kada se utvrdi treća grupa sekreta? Ova grupa ukazuje na povećan broj bakterija, pa je potrebno da se uradi i mikrobiološka analiza kako bi se odredilo koja je bakterija izazivač infekcije (mikoplazma, ureaplazma…).

Kako se dobija ova grupa sekreta? – Dobija se infekcijom najčešće seksualnim putem.

Kako se leči i čime se leči stanje trećeg stepena vaginalnog sekreta

Tek nakon dodatnih analiza kako bise utvrdilo koja bakterija je uzročnik infekcije, od doktora ćete dobiti uputstva za lečenje i uslediće terapija koja deluje isključivo na ti bakteriju – dakle –ciljano! Pošto postoji mogućnost i da je i vaš partner inficiran, ali nisu prisutni simptomi, pa se zbog toga infekcija u krugu vraća sa njega na vas. Zato bi trebalo izbegavati seksualne odnose dok se sprovodi lečenje (ili možda da koristite kondome) . Takodje bi bilo dobro da i Vaš partner ode na kontrolu i da se i on po potrebi leči, jer u suprotnom, infekcija može stalno da kruži i da nikada ne bude izlečena.

Sekret u trudnoći

U trudnoći dolazo do pojačanog lučenja sekreta zbog dejstva progesterona, estrogena, hormona posteljicei jačeg rada vaginalnih žlezda. Takodje, često se menja i izgled i miris sekreta. Obično se javlja sekret 4.grupe. Ako se pak utvrdi infekcija, najopasnije je ako se ona javi prvih meseci trudnoće, pa i u drugom trimestru. Opasnost je manja sa dužom trudnoćom.

Zato se na početku trudnoće sprovodi analiza vaginalnog sekreta, koja se zatim ponavlja ako se utvrdjena infekcija leči. Takodje, radi se i provera čistoce vaginalnog kanala kroz koji beba treba da prodje jer akoo se beba inficira, imaće u prvim nedeljama mlečac (sor), odnosno beličaste naslaga u usnoj duplji koje nisu opasne.

Ako se kod trudnice utvrdi sekret IV i grupe, obično se propisuju odredjene vaginalete, a drugačija vrsta lečenja – ono potpuno, se propisuje partneru, jer potpuna terapija u trudnoći nije preporučljiva.

Ako niste u drugom stanju, sebi možete pomoći nekim lekovitim biljem , ali ako prirodna terapija ne daje rezultate, obavezan je pregled kod lekara.

– Jednu kašiku žalfije prelijte sa 2 dl ključale vode, i kada odstoji oko 15 minuta, procedite i pijte jednom dnevno tokom nedelju dana.

-Izmešajte po 3 kašike iseckanog cveta nevena i lista nane. Sipajte u pola litra ključale vode. Ostavite u poklopljenoj posudi oko 2 sata. Ovaj čaj koristite za ispiranje vaginalnog predela ujutru i uveče.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts