Kako otići na letovanje, i potrošiti što manje para?

Ovo je često pitanje, koje prvenstveno tišti parove sa decom, kada počnu da razmišljaju o odlasku na more, a kućni budžet je ograničen i to naročito u vreme krize. Ono što ne košta je dobro sistematsko proučavanje ponuda što više turističkih agencija i istraživanje o tome – Kako najjeftinije na more?

NA SMEŠTAJU SE NAJVIŠE ŠTEDI

Prvi i najvažniji kriterijum je smeštaj. Smeštaj je najveći izdatak letovanja. Pretpostavljamo da znate da su hoteli najskuplja varijanta, tako da preporučujemo privatne sobe, pansione, studije…

Za one slobodnijeg duha i dobro organizovane koji nemaju mnogo prohteva, tu su čuveni kampovi, u slučaju da imate kamp prikolicu ili šator. U nekim kampovima prikolice se mogu i iznajmiti.

JEFTINO NA MORE FOTO2

Pošto smo se fokusirali na to da uštedimo na smeštaju, treba znati da se privatni smeštaj, bilo u sobama ili po studijima u vilama,  po ceni, razlikuje u odnosu na udaljenost od mora.  Način za štednju je da uznete jeftiniji apartman, malo dalje od kupališta, ako Vam šetnje nisu problem. Zdravo je i ne košta ništa! Uostalom, malo dodatne fizičke aktivnosti na letovanju neće škoditi.

U slučaju da ne vodite decu na letovanje već idete sami, a putujete sopstvenim kolima, potražite smeštaj na licu mesta. Prednost je što ćete odmah videti kakav je Vaš budući smeštaj a možete se pogadjati i oko cene, nije nemoguće!

SMANJITE TROŠKOVE ZA HRANU

Izdaci oko hrane takodje su bitna stavka budžeta za letovanje. Preporučujemo da iznajmote takozvane studije koji podrazumevaju kompletno opremljenu kuhinju.. Znamo da hrana u restoranima na primorju ume da bude jako skupa, pa ako Vam  nije problem da odvojite malo vremena za kuvanje, eto velike uštede. Ješćete u apartmanu, a namirnice možete nabaviti u marketima u mestu gde ste odseli. Naravno, dobro procunjajte I uporedite cene, umeju se dosta razlikovati.

Takodje, da biste imali jasan uvid u cene istalih sadržaja u izabranom  letovalištu, dobro je da posetite forume na kojima se o tim cenama raspravlja. Uporedjivanjem će te doći do povoljnije destinacije i tako napraviti izbor. Osim toga, raspitajte se i kod prijatelja, rodjaka i komšija koji su bili u nekom mestu, i zamolite ih da Vam daju neophodne informacije o ceni hrane, pića, smeštaja, goriva, suncobrana, ležaljki na plaži i slično.

Prelistajte detaljno i štampu sa informacijama i oglasima o ponudama za aktuelnu ili nastupajući sezonu sa cenama i naravno pogledajte šta stoji od informacija tog tipa na bezbroj internet stranica posvećenih turizmu. Cene aranžmana mogu se značajno razlikovati od agencije do agencije pa se i ovde isplati istraživati. Tražite agencije preko kojih je neko Vama poznat već putovao, koje su duže vreme na tržištu, jer statistika kaže da takve agencije imaju nešto povoljnije ponude.

JEFTINO NA MORE FOTO1

ŠTEDNJA UZ  „FIRST MINUTE“ PONUDE

Štednja je naravno moguća kada  letovanje rezervišete po sistemu “first minute”,odnosno dok nam se prozori još bele od snega a leto Vam se čini još dalekim. Rezervacijom smeštaja ili aranžmana mnogo pre početka sezone, znatno ćete uštedeti, čak i do 40 posto.

Još jedan način da na more odete sa plićim džepom je da izaberete termine u predsezoni ili na samom kraju letnje sezone. Smeštaj na moru krajem maja, u junu i septembru možeda bude duplo jeftiniji.

Ovi termini naročito su pogodni za porodice sa malom decom, kojoj baš ne prijaju letnje vrućine u špicu sezone.

Kada ste sabrali sve kriterijume, isabrali ono što Vam je na raspolaganju u novčaniku, krenite u proces donošenja odluke, naravno zajedno sa svim članovima porodice.

Maja S.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts