Srbija i dalje plovi Pavićevom “belom lađom”

Biografija i dela Siniše Pavića

Siniša Pavić je pisac scenarija za filmove i tv serije koji su, u većini slučajeva, doživljavali ogroman komercijalni uspeh i popularnost u Srbiji.

U svojim delima, on se, na različite načine bavi nekim opštim pitanjima, ali i svakodnevnim problemima koji muče naše društvo i svakog pojedinca, a situacije i njegovi likovi su tipični, pa je svakako to jedan od razloga što su njegova dela ovako prihvaćena u javnosti, jer su jednostavno bliska i poznata svakom čoveku.

biografija sinise pavica

Biografija

Rođen je u Sinju, 22.1.1933. Završio je prava, ali odabrao je pisanje kao svoj životni put i način da se izrazi.

Neka od najpoznatijih dela su: Višnja na Tašmajdanu, Pozorište u kući, Otpisani, Obraz uz obraz, Vruć vetar, Tesna koža, Bolji Život, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Bela lađa itd.

Vruć vetar

Radnja prati čoveka iz provincije, Borivoja Šurdilovića, koji dolazi u Beograd u potrazi za svojim snom. Šurda je romantična, umetnička duša, ali je zarobljen u okruženju koje ga ne razume I ne podržava. I tako, radeći “obične” poslove, sanja o danu kada će se ostvariti i dostići nivo koji zaslužuje. Zaplet čini svaki njegov novi pokušaj i nemogućnost da se prilagodi svakom novom poslu koji bi počinjao.

Bela lađa

Ova serija je najzreliji, najsmeliji i možda, najuspešniji poduhvat Siniše Pavića. On je ovde spojio razne likove iz prethodnih serija i od njih napravio celinu, a takođe je uperio prst u politčku scenu u našoj zemlji gde su se uvek pojavljivali neki “Šojići”.

Naša “bela lađa” tone, a nema ni ujke iz amerike da donese “dolare”, ni “porodičnog blaga” koje bi neko iskopao.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts