Najlepša turistička mesta u Rumuniji

Rumunija – Šta treba videti u Rumuniji?

Turizam, putovanja, letovanje, letovališta, zanimljivosti, znamenitosti…

Zemlja koja se između ostalih graniči i sa Srbijom, a o kojoj se ne zna baš puno. Rumunija ima svašta da ponudi od turističkih atrakcija.
Izdvojili smo, po našem mišljenju najzanimljivije…

1. Dvorac Peleš

Dvorac-Peles-1

U blizini Sinaja, u Karpatskim planinama smešten je ovaj dvorac izgrađen u neorenesansnom stilu. Pretpostavlja se da je izgrađen krajem 19. i početkom 20. veka (između 1873. i 1914. godine).
Kralj Karol I od Rumunije je posetio sadašnji dvorski posed i ostao zadivljen pejzažom. Zato je 1872. godine kupio veliki posed na tom mestu i dao da se sagradi dvorac. Zanimljivo je da je na posedu izgrađena i elektrana za snabdevanje električnom energijom, pa je tako dvorac PELEŠ postao prvi dvorac na čitavom svetu koji se snabdevao električnom energijom iz sopstvene elektrane.
Od kraja 1989. godine dvorac Peleš je otvoren za javnost. A danas je na dvorskom posedu jedna od zgrada uzeta za predsednikovu rezidenciju. Godišnje ovaj dvorac poseti oko pola miliona turista iz čitavog sveta.

2. Mangalia

Jedno od najpoznatijih letovališta u Rumuniji, Mangalija se nalazi na jugoistoku zemlje, nedaleko od granice sa Bugarskom.
Brojni hoteli visoke kategorizacije su učinili ovo crnomorsko letovalište još zanimljivijim turistima iz celog sveta.

3. Zamak Bran


Smešten na granici Vlaške i Transilvanije, zamak Bran je poznatiji kao Drakulin zamak. Iako je dokazano da zamak nema skoro nikakve veze sa rumunskim nacionalnim herojem, grofom Vladom Cepešom, ovaj zakam je nacionalni simbol zemlje.
Danas je zamak otvoren za turiste, a prilikom posete mogu da pogledaju izložbenu postavku koju čine umetnički predmeti i nameštaj rumunske kraljice Marije od Edinburga, koja je u prvoj polovini 20. veka živela u zamku.

4. Brašov

Brasov-4

Smešten u srcu Rumunije, u pokrajini Transilvanija, Brašov je jedan od većih rumunskih gradova.
Pretpostavlja se da je osnovan još polovinom 13. veka (1252. godine).
Staro jezgro grada je izuzetno dobro očuvano. Upravo zbog tih starih crkava, trgova i palata, Brašov godišnje poseti veliki broj turista iz celog sveta.
Takozvana „Crna crkva“ je najznačajnija građevina u gradu. Reč je o protestantskoj crkvi, najvećoj na prostoru između nekadašnjeg Carigrada i Beča, u kojoj se služi liturgija nemačkih luterana koji tao žive. Zanimljivo je da je naziv dobila posle požara iz 1689. godine, kada je i dobila današnju boju.

5. Planina Tampa

U blizini grada Brašova, na nadmorskoj visini od 960 metara, uzdiže se planina Tampa.
Veći deo planine je proglašem rezervatom prirode, jer u njoj žive neke retke životinjske i biljne vrste.
Do vrha se stiže žičarom za par minuta, a odatle se pruža prelep pogled na grad.
Brojne stepenice i krivudave staze će vas odvesti do vrha, ukoliko ste željni avanture. Takođe, ako budete imali dobrog vodiča kroz ovaj zanimljiv pejzaž, pokazaće vam i čuvenu kamenu klupu. Za nju je vezana legenda da je na dvoje ljubavnika, koji su tu sedeli pao kamen i usmrtio ih, a kamena klupa je ostala u znak sećanja na njih i njihovu ljubav.

6. Nacionalni park Maramures

Ovaj značajni istorijski i etnokulturni region se nalazi na severoistočnoj strani Karpata, duž gornje Tise, u severnom delu zemlje.
Reč je o dolini koju sa svih strana okružuju planine. Postoji jedan jedini prolaz, tesnac Kust. Ovaj region je uglavnom pod šumom i zauzima površinu od oko 10 hiljada kvadratnih kilometara.
Izuzetno je bogat biljnim vrstama koje rastu samo u ovom području, poput: ariša, švajcarskog bora, tise…A stanište je i raznim životinjskim vrstama, poput: alpskog mrmota, risa, tetreba i divokoze. Proglašen je nacionalnim parkom 1930. godine.

7. Jezero Tecirhgiol

U blizini istoimenog grada, u rumunskoj porajini Severnoj Dobrudži nalazi se ovo neobično jezero.
Naime, naziv jezera potiče od turskih reči, koje bi se slobodno mogle prevesti kao „prugasto jezero“. Reč je, zapravo o prugama soli, koje se javljaju na poršini jezera kada duva vetar.
Prema jednoj legendi, lekovitost ovog jezera je otkrio starac po imenu Tekir koji se okupao u njemu i ozdravio i podmladio se. Pa je i spomenik koji se nalazi u centru istoimenog grada posvećen upravo Takiru i njegovom magarcu.
Veruje se da jezerska voda pomaže u lečenju: hroničnog i degenerativnog reumatizma, artritisaa, spondiloze, bolesti perifernog nervnog sistema. Takođe, blato iz jezera se koristii u terapiji mnogih oboljenja.

8. Mamaia – „Biser rivijere Rumunije“

Jedno od najpopularnijih crnomorskih letovališta, Mamaia se nalazi u blizini grada Konstanta. Uglavnom je nenaseljena, osim u letnjem periodu.
Mamaia je samo 300 metara široka, a dugačka oko 7 kilometara. Sezona kupanja traje od redine juna do početka septembra, mada je voda topla do kraja oktobra.
U ovom letovalištu su prisutni kako hoteli visoke kategorizacije, tako i kampovi.

9. Delta Dunava

Druga po veličini delta na evropskom tlu.
Od ukupno 4 170 kvadratnih kilometara površine delte Dunava, čak 3 465 se nalazi u Rumuniji, a ostatak u Ukrajini.
Deltu Dunava čini veliki broj: jezera, bara, močvara, zaliva, laguna…
Izuzetno je bogata najrazličitijim biljnim i životinjskim vrstama. A od 1991. godine se nalazi i na listi UNESKA kao deo svetske baštine.

10. Park prirode Apuseni

Smešten u centralnom delu zemlje, ovaj park prirode se nalazi na centralnoj i severnoj strani istoimene planine.
Proglašen je nacionalnim parkom druge kategorije, a u njemu se nalaze mnoge biljne i životinjske vrste koje rastu samo u ovom području.
Takođe, u parku prirode Apuseni se nalaze i brojne pećine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts